Előfizetői tartalom

Összeomlás szélén az árnyékbankrendszer a világ második legnagyobb gazdaságában

Portfolio
Több mint egy évtizeden át a kínai fejlesztők hitellel fűtött építési boomja gazdagította Kína árnyékbankjait, amelyek a hagyományos hitelezők számára túl kockázatos iparág igényeit szolgálták ki. Most, hogy a kormány az ingatlancégek eladósodása ellen harcot hirdetett, ez a hitelkereslet összeomlott - és ezzel együtt az árnyékbankok, más néven trustok legnagyobb bevételi forrása is - írja a Reuters.

A bizalmi vagyonkezelő cégeket, vagy trustokat "árnyékbankoknak" nevezik, mivel a kereskedelmi bankokra vonatkozó szabályok nagy részén kívül működnek. Kínában a bankok vagyonkezelési termékeket értékesítenek, az ebből származó bevételeket aztán az árnyékbankok irányítják ingatlanfejlesztőkhöz és más olyan ágazatokhoz, amelyek nem tudnak közvetlenül banki finanszírozást...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés