Előfizetői tartalom

Blockchain, kiberbiztonság és innnovációk a bankokban - Mi vár a szektorra?

Portfolio
Jön a DORA, az EU kiberbiztonsági szabályokat harmonizáló rendelete, amely új kihívások elé állítja mind a bankokat, mind az IT-beszállítóikat. Az iparági szereplők pedig egyre nagyobb összegeket költenek kiberbiztonságra, a teljes működési költségkeretük 10 százalékát is kiteszik ezek a kiadások - hangzott el az őszi Dorsum Klubon. A blokklánc technológia szintén meghatározó trend lesz a hazai bankok, befektetési szolgáltatók életében, pár évtized múlva a dematerializált értékpapírok is el fognak tűnni, helyettük már csak tokenizált értékpapírok lesznek. A banki innovációkról, a legjobb gyakorlatokról és a buktatókról is szó volt a rendezvényen.

Jön a DORA – Mit jelenet ez a bankoknak?

Az Európai Bizottság 2020. szeptember 24-én tette közzé a pénzügyi ágazat digitális működési ellenállóképességéről szóló rendelet tervezetét (Digital Operational Resilience Act), vagyis a DORA-t, amely, ha élesedik, automatikusan Magyarországon is hatályba lép a GDPR-hoz hasonlóan. Sallai Péter (Dorsum) előadásában a közelgő szabályozásról beszélt, elmondta, hogy a rendelet gyakorlatilag a bankszektornak ad meg új eljárásrendeket és módszertanokat arra, hogyan kell védekezni a kibertámadások ellen. 

Sallai Péter megjegyezte, az EKB a kiberbiztonságot tartja a banki működés legnagyobb operatív kockázatának az elkövetkezendő években, az iparági szereplők pedig egyre nagyobb összegeket költenek erre a területre,

a teljes működési költségkeretük 10 százalékát is kiteszik az IT-biztonsági kiadások.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái