Előfizetői tartalom

Lakásfelújítási őrület Magyarországon: erre figyelj az év végi hajrában!

Portfolio
Akár online, akár postán, akár pedig személyesen nyújtjuk be az otthonfelújítási támogatás iránti kérelmet, jelen állás szerint legkésőbb december 31-éig tudjuk ezt megtenni, és nem biztos, hogy lesz hosszabbítás. A személyes ügyintézés lehetőségei a december 22-én kezdődő igazgatási szünetben eleve csak korlátozottak lesznek. Mivel az otthonfelújítási támogatásnál fellebbezésre nincs lehetőség, hiánypótlás pedig csak egyszer tehető (akár 2023 első hónapjaiban), ezért nagyon fontos a körültekintés és a precizitás az igénylők részéről, ehhez próbálunk most segíteni.

Igénylési feltételek

2021. január 1-jétől 2022. december 31-éig akár 3 millió forintot is felvehetnek az államtól otthonfelújítási támogatás formájában mindazok, akik saját tulajdonú ingatlanukban 25 év alatti gyermeket nevelnek, és felújítják a lakóingatlanjukat. Széles körben ismertek a feltételek, az alábbiak talán ezek közül a legfontosabbak:

  • legalább egy, az igénylés pillanatában 25 év alatti gyermekkelrendelkező, őt saját lakcímén nevelő igénylő lehet jogosult a támogatásra,
  • az igénylő egyedülálló, házas, elvált és élettársi kapcsolatban álló egyaránt lehet,
  • köztartozásmentes és magyarországi tb-jogviszonnyal rendelkezik az igénylő (együttes igénylő párok esetén legalább az egyik félnek), és legalább 1 éves, akár külföldi tb-jogviszonnyal, amelyben legfeljebb 30 napos megszakítás lehet,
  • az utolsóként kiállított felújítási számla kiegyenlítését követő 60 napon belül adható be a kérelem,
  • az ingatlan-nyilvántartásban lakásként vagy lakóházként van nyilvántartva, illetve tanya vagy birtokközpont (nyaraló tehát nem lehet),
  • az igénylő és/vagy kiskorú gyermeke legalább 50%-os tulajdonában van az ingatlan (lízingeltre tehát nem lehet),
  • az ingatlan legalább egy éve az igénylő és legalább egy gyermeke lakóhelyéül szolgál, vagyis állandó lakcímük van benne (a számlákat ettől függetlenül korábban is el lehet kezdeni gyűjteni).

Az igénylés további feltételeiről alábbi cikkünkben részletesen írtunk:

felújítási1

Az otthonfelújítási támogatás utólagos finanszírozású, emiatt ahogy a fenti táblázatunkban is látható, a kormány egy 3%-os kamatozású, legfeljebb 6 millió forintos hitelösszegű otthonfelújítási kölcsönt is elérhetővé tett a bankoknál, ennek jelentősége azonban a támogatás - jelen állás szerinti kifutásával - most már az új igénylők számára lényegében megszűnt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés