Előfizetői tartalom

Hogy kereshetünk pénzt a gazdagokon 2023-ban? A McKinsey elmondta a titkot

Portfolio
Alacsony kamatok, kedvező kormányzati döntések és folyamatos konjunktúra; majdnem egy évtizedig élvezhették a privátbankok a gazdasági helyzet előnyeit, nem is csoda, hogy folyamatosan rekordokat döntöttek a profit tekintetében. A világjárvány, majd a feszült politikai helyzet azonban megfordította ezt a folyamatot: a hagyományosan működő pénzintézetek pedig alul fognak maradni a folyamatosan versengő piacon a McKinsey privátbanki elemzése szerint. Megoldási javaslatok vannak, de nem lesz fájdalommentes az átállás.

A McKinsey évente elkészülő elemzései szerint a privátbanki szolgáltatások piacán hat olyan faktor van, amelyek kihasználásával a pénzintézetek sokkal nagyobb profitot tehetnek zsebre, mint azok, akik más stratégiát használnak. A private banking piacán hatalmas verseny van, a vezető pénzintézeteknek pedig át kell gondolniuk az alapvető működési rendszerüket. Ha teljes átformálást nem is hajtanak végre, az biztos, hogy a jelenlegi piacon új, hosszú távú változtatásokat kell bevezetniük, amelyek az ügyfelek teljeskörű kiszolgálását segítik.

Hat módszer a profitnövelésre

A gazdasági kihívások a privátbankok által kezelt vagyonra is hatással lesznek, az ügyfelek ugyanis új, biztosabb megtérülést ígérő befektetéseket preferálnak majd. Az elmúlt évek sikerességét az is mutatja, hogy a globális összesített vállalati és lakossági vagyonok mértéke kilőtt az utóbbi 20 évben: míg 2000-ben ez a szám 450 ezermilliárd euró volt, 2020-ra 1530 ezermilliárd lett. Ezekkel az eredményekkel sikerült rekordot dönteni három éven keresztül folyamatosan, azonban most fordulópont elé érkeztek a privátbankok, ahogyan az infláció növekszik, a geopolitikai veszélyek pedig tovább fokozódnak.

A McKinsey adatai alapján tavaly a kezelt vagyon összege a 2021-es 10,3 ezer milliárd euróról 9,2 ezer milliárd euróra csökkent, ami 11 százalékos visszaesés. 2022 első felében a gazdagokat kiszolgáló szegmens teljes bevétele egy százalékponttal nőtt, ami az összevont bevételmarzsot egy bázisponttal emelte meg. A bevételek abszolút értékben 8 bázisponttal tudtak nőni a betéti marzsnak köszönhetően, ami egy kicsit ellensúlyozta a kezelt vagyon esését. Mindeközben a költségek is 4%-kal nőttek, összességében pedig a bankipar nettó évesített profitja 5 százalékkal 20,3 ezer milliárd euróra csökkent. Azt a jelenlegi számok ismeretében még nem tudni, hogy a tavalyi év összesített profitja a 2021-es szint alá fog-e esni, de az már biztos, hogy 2022 nem a rekordok éve lesz.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés