Előfizetői tartalom

Valutarohamot indított a magyar lakosság, hét éve nem pipáltunk ilyet

Portfolio
Tavaly március óta nemcsak hogy nem nőtt, idén januárban még jelentős csökkenésbe is átváltott a forgalomban lévő forint készpénz összege Magyarországon. A háttérben egyrészt a pénzügyi tartalékokat apasztó infláció, másrészt a bankkártyahasználat erősödése állhat, harmadrészt pedig a forintot kiszorító valutakereslet: hét éve nem vásárolt annyi valutát a magyar lakosság, mint tavaly. Az ingyenes bolti készpénzfelvétel bevezetése és a bankok ATM-hálózatának bővítése viszont középtávon megakaszthatja a készpénzhasználat visszaszorulását.

Közzétette a héten előzetes statisztikai mérlegét az MNB, ez alapján a jegybanki mérleg forrásoldalán szereplő forgalomban lévő forint készpénz mennyisége egy év alatt 7750 milliárd forintról 8135 milliárd forintra emelkedett január végére. Éves összevetésben ez bőven az infláció alatti, mindössze 5,0%-os növekedést jelent, ami jóval kisebb az elmúlt évek átlagánál....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés