pénzváltó
Bank

Valutarohamot indított a magyar lakosság, hét éve nem pipáltunk ilyet

Portfolio
Tavaly március óta nemcsak hogy nem nőtt, idén januárban még jelentős csökkenésbe is átváltott a forgalomban lévő forint készpénz összege Magyarországon. A háttérben egyrészt a pénzügyi tartalékokat apasztó infláció, másrészt a bankkártyahasználat erősödése állhat, harmadrészt pedig a forintot kiszorító valutakereslet: hét éve nem vásárolt annyi valutát a magyar lakosság, mint tavaly. Az ingyenes bolti készpénzfelvétel bevezetése és a bankok ATM-hálózatának bővítése viszont középtávon megakaszthatja a készpénzhasználat visszaszorulását.

Közzétette a héten előzetes statisztikai mérlegét az MNB, ez alapján a jegybanki mérleg forrásoldalán szereplő forgalomban lévő forint készpénz mennyisége egy év alatt 7750 milliárd forintról 8135 milliárd forintra emelkedett január végére. Éves összevetésben ez bőven az infláció alatti, mindössze 5,0%-os növekedést jelent, ami jóval kisebb az elmúlt évek átlagánál.

  1. Éven belül már jó láthatók egy fordulat jelei: a korábbi szinte töretlen növekedési trendet felváltotta a stagnálás. Március vége óta 2022 végéig lényegében stagnált a forgalomban lévő forint készpénz mennyisége Magyarországon, ami a kétszámjegyű infláció mellett a készpénzben tartott vagyon gyors elértéktelenedését jelentette. Idén januárban már a csökkenés is jelentős volt: január végén 195 milliárd forinttal használtunk kevesebbet, mint egy hónappal korábban.

A forgalomban lévő készpénz mintegy háromnegyede (76%-a) van a háztartásoknál, így a készpénztartást nagyban befolyásolja a háztartások megtakarítási képessége. Más megtakarítási formáknál is stagnálás, enyhe nominális csökkenés figyelhető meg tavasz óta, vagyis vélhetően nem arról van szó, hogy tudatosabb lett volna a készpénztartást illetően a lakosság. A bankbetéteknél például február vége és 2022 szilvesztere között már 5,2%-kal csökkent a háztartási állomány.

Egyrészt tehát az infláció apasztja a megtakarításokat, így a készpénzállományt is, másrészt viszont a mindennapi pénzforgalomban is csökken a készpénz szerepe. A harmadik negyedévben már több mint másfélszer több pénzt költöttünk el a bankkártyákkal, mint amennyi készpénzt felvettünk a segítségükkel.

Harmadrészt viszont erőteljes volt egy olyan jelenség is 2022-ben Magyarországon, ami inkább a forint iránti bizalom csökkenését jelzi: az első három negyedévben összesen 195 milliárd forinttal több valutát vásároltunk, mint amennyit eladtunk, ebből a háztartásoknál 135 milliárd forint volt a különbözet, a többi gazdasági szereplőnél mintegy 60 milliárd.

A jegybank legutóbbi, szeptember végi adatai alapján a nemzetgazdaság szereplői 760 milliárd forint valutát tartottak, ami 9%-a a forint készpénz mennyiségének, és egy év alatt 35%-os növekedést jelent. (Az év végi előzetes adatokat február 20-án közli a jegybank). Utoljára 2015-ben nőtt ennél nagyobb mértékben a gazdasági szereplők valutaállománya (ráadásul akkor az év egészében, most viszont még csak első három negyedéves adataink vannak). A háború miatti félelem mellett nagy szerepe lehetett ebben a forint további gyengülésére vonatkozó várakozások felerősödésének.  Adná magát magyarázatként a külföldi utazások járvány utáni visszatérte is, de a szeptember végi adatokban ennek már nem lehetett jelentős szerepe.

A forint árfolyamingadozásai mellett (amely a valutakeresletre lehet nagy hatással) az ingyenes bolti készpénzfelvétel bevezetése és a bankok ATM-hálózatának bővítése mozgathatja meg középtávon a készpénzhasználatot. Mivel mindkettő javítja a készpénz elérhetőségét, egyértelműen a készpénzhasználatot ösztönző lehetőségekről beszélhetünk, vagyis e két intézkedés gyengíti a drága készpénzhasználat visszaszorítására vonatkozó törekvések megvalósulását. Ahogy fent belinkelt cikkeinkben utaltunk rá, a készpénzfelvételi lehetőség bevezetése több negyedévet vehet igénybe a kiskereskedelmi láncoknál, az ATM-hálózatokat pedig másfél-két év alatt kell gatyába rázniuk a bankoknak, így ezek a hatásuk valóban inkább közép-, mint rövidtávon érvényesülnek majd.

Címlapkép: Valutaárfolyamok egy budapesti pénzváltó információs kijelzõjén 2022. szeptember 28-án, miután a forint napközben új mélypontra került a frankkal és a dollárral szemben. MTI/Balogh Zoltán

GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
silicon valley bank svb getty stock