Előfizetői tartalom

Balul sülhet el Joe Biden álma, felrobbanhat a diákhitelbomba

1760 milliárdra emelkedett az amerikai diákhitel-tartozások összege, a növekvő trend lassulni látszik, azonban még mindig komoly gondot jelent ez a probléma az ottani lakosoknak. Egyre többen vannak olyanok, akik évtizedek elteltével sem tudják visszafizetni a hitelüket, az átlagos tartozás pedig a 14 millió forintnak megfelelő dollárt közelíti. A Biden-kormány elengedéssel sietett volna a hitelesek megsegítésére, de hónapok óta folyamatosan húzódik az ügy, végső határidőnek június 30-át tűzte ki a kormány.

Amerikát régóta foglalkoztatja a diákhitelek kérdése, sokak szerint ez az egyik legnagyobb pénzügyi probléma az országban. Ahhoz, hogy megértsük a jelentőségét, érdemes először a számokat megnézni:

  • A teljes diákhitel-állomány 1760 milliárd dollárra emelkedett 2022 végére, ez 1,37%-os növekedés a tavaly előtti értékhez képest. A diákhitelek összértékének növekedése évek óta lassul, a 2022-es a 21. század legalacsonyabb növekedése volt.
  • Az 1760 milliárd dollárból 1640 milliárd szövetségi hitel, a privát diákhitelek a teljes állomány 7,6%-át teszik csak ki.
  • Összesen 43,5 millióan rendelkeznek még szövetségi diákhitellel, fejenként átlagosan 37 574 dollár a tartozásuk. A privát diákhitelekkel együtt ez a szám 39 590 dollár, előbbi mai árfolyamon számolva majdnem 13,5 millió forint, utóbbi pedig több mint 14 millió.
  • Összehasonlításképpen, az autóhitelek teljes állománya 240 milliárd dollárral kevesebb, 1520 milliárd dollár, az átlagos autóhitellel rendelkező állampolgár pedig 35 ezer dollárral tartozik.

Egy alapszakos diploma eléréséhez minden harmadik hallgatónak hitelre van szüksége, átlagosan 31 410 dollárra. Egy mesterszakos vagy doktori diploma eléréshez a hallgatók kétharmadának kell állami kölcsönt felvennie, fejenként több mint 90 ezer dollárt.

Ha a szövetségi diákhitel-állomány életkor szerinti megoszlását nézzük, egyértelmű, hogy a legtöbb adós a 25-34 és a 35-49 éves korosztályban van. Aggasztó lehet azonban az, hogy az 50 év fölöttiek az állomány egyre nagyobb részét teszik ki, ami azt jelenti, hogy folyamatosan nő azok száma, akik nem tudják 50 éves korukra sem visszafizetni a diákhitelt. A diákhitellel rendelkezők átlag életkora 2018-ban 34,3 év volt, 2022-ben viszont már 37,3.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés