Előfizetői tartalom

Időzített bombán ül az amerikai lakosság, diákhitelnek hívják

Az USA-ban sem csapott át pénzügyi válságba a koronavírus-válság, egy szempontból azonban konzerválta az amerikai társadalom aggasztó eladósodottságát: 43 millió amerikainak van átlagosan 12,5 millió forintnak megfelelő diákhitel-tartozása, és bár Joe Biden elnök ezek egy részének elengedését ígérte, egyelőre csak moratóriumra futotta, amit önmagának időt adva épp karácsony előtt hosszabbított meg ismét, 2022. május 1-jéig.

Lássuk először is a számokat: már mintegy 1750 milliárd dollár az USA-ban a diákhitelek fennálló állománya (több, mint autóhitelek 1300 milliárdja), miután a 2021-et megelőző években a gazdasági növekedés hatszorosával nőtt, 43,2 millió adós átlagosan 39 351 ezer dollárral, vagyis mintegy 12,5 millió forinttal tartozik, a tartozások döntő része nem magánpiaci...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés