Portfolio signature

Mélyrepülésben az amerikai bankrészvények, rendszerszintű problémákról suttognak

Portfolio
Az elmúlt időszakban két amerikai banknál is jelentős, a működésre kockázatot jelentő problémák ütötték fel a fejüket. A Silvergate Capital, a kriptoipar legismertebb szereplőinek banki partnere, tőkésítési problémákkal küzd, az SVB Financial pedig betétkivonási hullámmal. A két bank problémái a teljes bankszektorra kihatnak, a bankrészvények árfolyama jelentősen esett tegnap.

A Bloomberg beszámolója szerint a nagy amerikai cégeket követő S&P 500 Financials Index minden bankrészvénye zuhant csütörtökön, így az irányadó index 4,1%-kal esett, ami a legrosszabb nap 2020 közepe óta. A negyedik legnagyobb amerikai banknak számító SVB 60%-ot zuhant, 52 milliárd dollárt veszítve piaci értékéből, míg a First Republic Bank 17%-ot. Egy másik, a közepes méretű pénzügyi vállalatokat követő S&P index 4,7%-ot esett. Itt a legrosszabbul a PacWest Bancorp teljesített 25%-os eséssel.

SVB Financial

A lap beszámolója szerint az SVB akkor jelentette be a részvénykibocsátást, amikor ügyfelei elkezdték kivonni betétjeiket. A hitelezőnek lényegében az összes értékesíthető értékpapírt likvidálnia kellett portfóliójában, hogy teljesíteni tudja a kifizetéseket, ez a banknak 2 milliárd dollárjába került. Ennek következtében frissítette az idei évre vonatkozó előrejelzését a bank, ebben a nettó kamatbevétel erőteljesebb csökkenését várja. A helyzetet csak tovább rontja, hogy több neves kockázatitőke-befektető cég is azt tanácsolta vállalati ügyfeleinek, hogy elővigyázatosságból inkább vegyék ki pénzüket a bankból.

A probléma abból adódik, hogy az emelkedő kamatlábak hatására a meglévő, alacsonyabb kamattal bíró kötvények árfolyama csökkent. A nagy értékcsökkenések nem feltétlenül jelentenének problémát a bankok számára, hacsak nem kényszerülnek arra, hogy a betétkivonások fedezésére eladják az eszközöket. Ez történt a fenti esetben is, és bár a bankok többségénél nem állnak fent ilyen likviditási problémák, a befektetők körében félelmeket keltett, hogy más bankok is kénytelenek lesznek veszteségeket elkönyvelni, hogy készpénzhez jussanak.

Kedves Olvasónk!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ha még nincs előfizetésed, az alábbi gombra kattintva könnyedén és gyorsan csatlakozhatsz a Signature előfizetői programunkhoz.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések