Bejeleztek a rettegett válságmutatók: készülhetünk az összeomlásra
Bank

Bejelzett a tőzsdei pánikindex

Portfolio
A pénzügyi piacok stresszmutatói hétfőn élesen reagáltak arra, hogy öt napon belül három amerikai bank is bedőlt. A befektetők egyre inkább újraárazzák  az amerikai kamatkilátásokat, ami 2008 óta a legnagyobb rohamot váltotta ki a kötvénypiacokon.

Az amerikai piacfelügyeleti hatóságok vasárnap bezárták a New York-i székhelyű Signature Banko, két nappal azután, hogy a kaliforniai hatóságok lakatot tettek a főként startupok hitelező Silicon Valley Bankra. A kriptofókuszú Silvergate bank a múlt héten közölte, hogy szintén kénytelen lesz felszámolni tevékenységét.

Az SVB a 2008-as pénzügyi válság óta a legnagyobb bank, amely csődbe ment, sokkoló hullámokat küldve a globális piacokra, így a magyar tőzsdére is.

Az amerikai szabályozó hatóságok a hétvégén közbeléptek, hogy garanciát vállaljanak az SVB betéteire, de ez kevéssé nyugtatta meg a befektetőket, hogy nem lesz több bukás. Így a piacok visszavettek a globális jegybanki kamatemelési várakozásokból, a bankrészvények pedig ismét zuhantak.

Az európai bóvlikötvények biztosítási költségei kéthavi csúcsra emelkedtek, miközben a részvény- (VIX) és kötvénypiaci (MOVE) volatilitás különböző mérőszámai október óta a legmagasabbra emelkedtek, és még az arany is hathetes csúcsot ért el.

Emellett a pénzpiacokon az amerikai bankrendszer hitelkockázatának egyik szorosan figyelt mutatója hétfőn emelkedett, ahogyan az euróövezet hitelkockázatának más mutatói is. Az FRA-OIS spread , amely az amerikai három hónapos határidős kamatmegállapodás és az egynapos index swap-kamatláb közötti különbséget méri, február 21. óta a legszélesebbre, 11,4 bázispontosra nyílt ki - írja a Reuters összefoglalójában.

Ezt a különbözetet széles körben a bankszektor kockázatának helyettesítőjének tekintik, és a magasabb érték a bankközi hitelezési kockázat növekedését tükrözi.

Az európai bankok (SX7P) is az elmúlt egy év legnagyobb egynapos esése felé tartottak, több mint 5 százalékos mínusszal, ahogy az euró-swapfelárak - egy másik fontos kockázati mérőszám - meredeken nőttek.

A kétéves euró-swapkamatlábak és a kétéves német kötvényhozamok közötti különbség mintegy 20 bázisponttal 83 bázispontra, november 11. óta a legmagasabb szintre ugrott.

Elemzők szerint ez a biztonságos menedékként szolgáló kötvények iránti erős kereslet eredménye. Főként azért, mert a swapfelár a befektetők által a kamatlábkockázatok elleni fedezetként használt kamatláb-swap fix kamatlábú ügyletének felárát méri a kötvényhozamokhoz képest.

A három hónapos euró-swapok mínusz 65 bázispontot értek el, ami 2020 márciusa óta a legmagasabb érték. Még 2008 végén, amikor a Lehman Brothers befektetési bank összeomlott, ez a swap-kamatláb 300 bázispontot is elérte a mínuszt.

Viszont egyelőre nem kell bankválságtól tartani Európában: az EKB nem hívta össze a válságstábot, a kontinensen pedig enyhe lehet csak az SVB-bedőlés hatása. A Reutersnek nyilatkozó elemzők inkább a bedőlések keltette negatív hangulatnak tulajdonítják a biztonságosabb eszközök iránti kereslet növekedését.

Címlapkép: Shutterstock.

tankok tankok harckocsi stock
idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
joe biden