credit suisse bank getty stock
Bank

Bajban a második legnagyobb svájci bank: kevés lesz a jegybanktól kapott mentőcsomag?

Portfolio
A Credit Suisse egyik speciális kötvénytípusának árfolyama azt mutatja, hogy a piac szerint kevés lehet még az 50 milliárd svájci frankos likviditási segítség is, amit a svájci jegybanki nyújtott a pénzintézetnek – írja a Bloomberg.

Az úgynevezett bail-in kötvények olyan forrásemelek, amelyeket kötvényből részvénnyé alakíthatnak át a szabályozó hatóságok, ha szükségesnek találják a beavatkozást. Az európai adósságválságot követően vezették be ezeket, hogy a bankok megmentésének költségeit elsőként ne az adófizetők, hanem a befektetők viseljék.

A bank holdingtársasága közel 76 milliárd svájci frank értékű ilyen bail-in, illetve kiegészítő Tier (AT1) típusú kötvénnyel rendelkezik összesen. Előbbieket saját tőkévé alakíthatják át a hatóságok, utóbbiak pedig a tőkeszint 7% alá süllyedése esetén leírhatók (2022 végén a CET1 tőkeráta bőven efölött, 14,1%-on volt), vagyis a kötvényesek ezek esetében akár elvesztenék befektetett tőkéjüket is.

A bank 35 milliárd svájci frank elsőrendű (CET1) tőkével rendelkezik, a veszteségelnyelésnek ez az első zónája. Bevatkozás esetén ezt követné a 16 milliárd frankos AT1-kötvényállomány, majd az 59,8 milliárd frankot kitevő Bail-in kötvények.

A svájci piacfelügyeleti hatóság honlapja szerint a svájci nagybankok elsődleges szanálási stratégiája az "egyablakos" mentőakció, amelyet kizárólag a székhely szerinti felügyelet hajt végre. A csoport holding társasága által kibocsátott bail-in kötvényeket szükség esetén saját tőkévé alakítják át.

Jelenleg a Credit Suisse 2026 októberében lejáró 2,125%-os kamatozású bail-in kötvényének egy eurójáért a befektetők 66 centet adnak. "A Credit Suisse kötvényárai azt tükrözik, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy valamilyen szanálás bekövetkezik, ami a kötvénytulajdonosok számára veszteségeket eredményez" - mondta Jeroen Julius, a Bloomberg Intelligence vezető hitelelemzője.

A héten a bank részvényei közel 25%-ot estek, CDS-felára pedig hullámzó likviditás mellett 3000 bázispont körüli szintre emelkedett.

A JPMorgan elemzői a Credit Suisse felvásárlását látják valószínű forgatókönyvnek, de a legnagyobb svájci bankkal, a UBS-szel való összebútorzás ötlete nem tetszik az érintetteknek. A Keefe, Bruyette & Woods elemzői szerint a svájci központi bank likviditási biztosítékával időt nyert a bank, de a Credit Suisse feldarabolása a legvalószínűbb megoldás.

Címlapkép: Getty Images

agrárminiszter nagy istván
csasziv jar
bankjegy forint

Kiszámoló Hitelpiaci körkép

Megkértem hitelügyiintézős Gáborunkat, hogy írjon egy kis szösszenetet a hitelpiacról, ami most megélénkülni látszik...

Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
ETF-ek , gyorsnövekedésű részvények, TBSZ.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Credit Suisse bejárata