credit suisse bank getty stock
Bank

Megvan a megegyezés a Credit Suisse felvásárlásáról

Portfolio
A UBS megállapodott a Credit Suisse megvásárlásáról, miután ajánlatát 2 milliárd frankkal 3 milliárd frankra (3,2 milliárd dollárra) emelte, írja a Financial Times.

A két legnagyobb svájci bank közötti, minden részvényre kiterjedő üzletet még vasárnap este aláírják, ami a Credit Suisse pénteki záróárának töredékéért lesz árazva, írja a Financial Times.

Mindeközben a svájci hatóságok készen állnak arra, hogy megváltoztassák az ország törvényeit, hogy megkerüljék a részvényesi szavazást a tranzakcióról, mivel sietnek, hogy még hétfő előtt véglegesítsék az üzletet. Néhányan bírálták a tervet, hogy az UBS részvényesi szavazásának megakadályozásával a szokásos vállalatirányítási szabályok semmissé válnak.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy a UBS a Credit Suisse-ért részvényenként 0,25 svájci frankot fizetne, ám ezt az ajánlatot nem fogadták el. A friss hírek szerint nem több mint 0,5 frankos részvényenkénti árat fizet a UBS. Ez jóval a Credit Suisse pénteki 1,86 frankos záróárfolyama alatt van.

Vincent Kaufmann, a Credit Suisse és a UBS 3-5 százalékát birtokló svájci nyugdíjalapokat képviselő Ethos Alapítvány vezérigazgatója a Financial Times-nak azt mondta, hogy az ügyletről szóló részvényesi szavazás megkerülése rossz vállalatirányítási gyakorlat. "Nem hiszem, hogy tagjaink és az UBS részvényesei örülnének ennek" - mondta. "Soha nem láttam még ilyen intézkedést; ez mutatja, mennyire rossz a helyzet".

Mindkét fél szerda óta tárgyalásokat folytat a szabályozó hatóságokkal, amikor a Credit Suisse arra kérte a jegybankot, hogy biztosítson számára 50 milliárd frank sürgősségi hitelkeretet. Amikor ez az intézkedés nem tudta megállítani a részvényárfolyam esését és megakadályozni, hogy az ügyfelek kivegyék a pénzüket a Credit Suisse-ből, a központi bank közbelépett, hogy kikényszerítse az egyesülést, miután aggódni kezdett az ország második legnagyobb hitelezőjének életképessége miatt.

A források szerint a kormány sürgősségi intézkedéseket készít elő a felvásárlás felgyorsítása érdekében, és olyan jogszabály bevezetését tervezi, amely megkerüli a szokásos hathetes konzultációs időszakot, amelyet az UBS részvényesei számára előírnak, hogy az üzletet azonnal meg lehessen pecsételni.

Az ügylet kereteit a svájci szabályozó hatóságok úgy alakították ki, hogy az ország bankrendszerének maximális stabilitást biztosítsanak - mondták az ügyre rálátó források. A svájci hatóságok már megszerezték az Egyesült Államok és Európa illetékes szabályozó hatóságainak előzetes jóváhagyását, amelyek várhatóan ma adnak ki összehangolt nyilatkozatokat.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső
Tematikus PR cikk
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
silicon valley bank svb getty stock