Előfizetői tartalom

Néhány napig rugalmas lesz az MNB a megemelt kötelező tartalékkal kapcsolatban

Portfolio
A Monetáris Tanács korábban meghozott döntései alapján a kötelező tartalékrendszer átalakításával áprilisban a márciusi 2341 milliárd forintos szintről 4500 milliárd forint közelébe emelkedik a rendelkezésre álló bankrendszeri likviditásból tartósan lekötött havi átlagos állomány. A kötelező tartalékolás új szabályaira történő átmenet és a banki likviditáskezelés támogatása érdekében az MNB az április 1-5. közötti időszak vonatkozásában eltekint a napi szinten teljesítendő kötelező tartalékolásra vonatkozó elvárástól, a havi tartalékolásra vonatkozó kötelezettségét ugyanakkor ettől függetlenül minden tartalékköteles hitelintézetnek teljesítenie kell – áll a jegybank hétfői közleményében.

A Monetáris Tanács 2023-ban korábbi ülései során döntött a kötelező tartalékrendszer átalakításáról annak érdekében, hogy a bankrendszeri likviditás nagyobb része kerüljön tartósan lekötésre, és ezáltal tovább erősítse a monetáris transzmissziót. A Tanács döntései nyomán a kötelező tartalékráta április 1-jei hatállyal 5 százalékról 10 százalékra emelkedik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés