Előfizetői tartalom

Óriási rejtett veszteségen ülnek az amerikai bankok, ami bármikor robbanhat

Miközben a hitelportfóliójuk minősége kiváló, az értékpapír-portfóliójuk esetében mintegy 620 milliárd dolláros nem realizált árfolyamveszteségen ülnek az amerikai bankok – hívták fel a figyelmet mai elemzésükben a Commerzbank szakértői. Ez „csak” azért probléma, mert ahogy a Silicon Valley Banknél is láttuk, egy jelentős betétkivonás esetén a bankoknak likividálniuk kell értékpapír-befektetéseik egy részét, ami az addig nem realizált árfolyamveszteséget tényleges veszteségbe fordíthatja. Ráadásul jelentős e bankok kitettsége a kereskedelmi ingatlanok és a startupok felé, nem véletlen tehát, hogy mind a piac, mind a szabályozók aggódnak a regionális bankok sérülékenysége miatt.

Az amerikai bankrendszer számos jellegzetességére világított rá mai elemzésében a Commerzbank: az amerikai betétbiztosító, az FDIC által biztosított bankok teljes eszközállománya 23 600 milliárd dollárra rúgott 2022 végén, 12 200 milliárd dollárnyi hitel- és 5900 milliárd dollárnyi értékpapír- illetve 2600 milliárd dollárnyi cash állománnyal rendelkeztek, teljes...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés