Előfizetői tartalom

Rávehetők a bankok, hogy finanszírozzák az energiahatékonysági beruházásokat?

Portfolio
A tavalyi és az idei évben különös hangsúlyt kapott a vállalati szférában az energetikai veszteségfeltárások, az energiafogyasztás csökkentésének támogatása, az egekbe emelkedett energiaköltségek lefaragása, valamint az is, hogy honnan és milyen feltételekkel lehet finanszírozást találni ezekre a projektekre. A magas kamatkörnyezet és az óvatosabb bankok nem épp a projektek gyors indítását támogatják. A CO2-kibocsátás csökkentése cél a legtöbb cégnél, de kérdés, hogy ennek érdekében milyen irányba induljanak. Az európai kötelezettségi rendszer átlátása fontos ezekben a kérdésekben, ami a vállalatoknak kedvezményes finanszírozási lehetőség, az a bankoknak értékes zöld kitettséget jelenthet, így tudnak az energiahatékonysági projektek és karboncsökkentési stratégiai célok a lefektetett feltételrendszer mentén kölcsönösen előnyös folyamatokat beindítani - áll az MN6 Energiaügynökség közleményében.

A banki beszámolási kötelezettség kapcsán sokan szembesülhettek olyan banki kérdőívekkel, amelyek a vállalati fenntarthatósági kérdéseket érintették. Egy friss, 2023. februárban publikált tanulmányban az Európai Bankszövetség elemzést készített a bankok EU Taxonómia keretrendszer szerinti első beszámolási időszakának tapasztalatairól. Ez még csak a pénzügyi intézményeket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés