Előfizetői tartalom

Egy dolog mentette meg az amerikai bankbetétesek pénzét

Portfolio
Az elmúlt hetek bankcsődjei sokaknak felhívták a figyelmét arra, hogy nem biztos, hogy egy helyen tartani a megtakarításokat a legjobb befektetési döntés, érdemes diverzifikáltabb megoldásban gondolkodni. A Silicon Valley Bank és a Signature Bank eseményei után rengetegen aggódni kezdtek, hogy a csődbe ment hitelintézeteknél tartott pénzeiket teljesen elveszíthetik, a jó hír azonban az, hogy egy amerikai intézménynek köszönhetően egy bizonyos szintig minden betétes kaphat kártalanítást.

Bár nem túl gyakori, előfordulnak néha a történelemben bankcsődök, amihez meggondolatlan hitelezési gyakorlat vagy nem megfelelő likviditáskezelés is vezethet. Tegyük hozzá, hogy 2008-at követően Amerikában és Európában is szigorúbb bankfelügyeleti előírások és ellenőrzések valósultak meg, így egy rendszerszintű bankválság kialakulásának az esélye valóban kevés. Ettől még megtörténhet a baj, ahogyan azt márciusban több kisebb amerikai banknál is láthattuk. Ilyenkor van nagyon fontos szerepe a betétesek kártalanításában a betétbiztosítónak, amely szerepet Amerikában a Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) tölt be. 

Automatikusan történik a kártalanítás

Az FDIC biztosítását az amerikai ügyfelek automatikusan igénybe tudják venni, amennyiben egy betétbiztosítást nyújtó banknál nyitnak számlát (gyakorlatilag szinte mindegyik banknál van betétbiztosítás). A legtöbb betéttípusra érvényes egy 250 ezer dolláros limit, azaz eddig kártalanítják a betéteseket, a határ feletti értéket azonban általában nem kapják vissza (kivételt képeznek ez alól a nemrég csődbe ment SVB és a Signature Bank ügyfelei, akik a betétjeik teljes értékét visszakapták). Így biztosítva vannak többek között például a folyószámlákon, a takarékszámlákon és a pénzpiaci számlákon elhelyezett betétek is.

Az amerikai betétbiztosító rendszeresen felülvizsgálja a bankok pénzügyi helyzetét, hogy biztonságosan és megbízhatóan tudjanak működni. Amikor egy bank csődbe megy, az FDIC-nek jogában áll átvenni és felszámolni a csődbe jutott bankot,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés