Előfizetői tartalom

Bankválság Amerikában: újra veszélyben a leggyengébb láncszem

Portfolio
Újra gondokkal küszködik a First Republic Bank, bár az első negyedévben a vártnál jobb eredményt ért el, ügyfelei mégis 100 milliárd dollárt vontak ki a pénzintézetből három hónap alatt. Most több módszerrel javítaná saját helyzetét a bank, azonban az elmúlt egy hónap tapasztalataiból kiindulva kérdéses, hogy ezek milyen eredménnyel fognak zárulni.

A First Republic Bank először március közepén került a figyelem középpontjába, amikor a Silicon Valley Bank és a Signature Bank után ez volt a harmadik pénzintézet, amelyik csődközeli állapotba került. A bedőlések után a First Republic Bank árfolyama majdnem 90%-ot esett, ezzel pedig egyre közelebb került ahhoz, hogy az előbb említett két hitelintézet sorsára jusson.

Egy ideig viszont úgy tűnt, hogy sikerült megoldani a problémákat, az amerikai nagybankok ugyanis közös mentőakcióval igyekezték megakadályozni a bajba jutott pénzintézet bedőlését: többek között a Bank of Amerika, a Citigroup, a JPMorgan és a Wells Fargo mintegy 30 milliárd dollárnyi likviditást fecskendezett a First Republic Bankba.

A likviditási támogatás után nem sokkal azonban kiderült, hogy a pénzintézetnek ennél jóval nagyobb segítségre lenne szüksége, az ezt követő egy hétben ugyanis további 18%-ot esett a bank részvényeinek árfolyama.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái