bank épület fiókbezárás
Bank

Az amerikai regionális bankok bedőlésétől tartanak a befektetők: lejtmenetben a részvények

Portfolio
A PacWest amerikai bank részvényei csütörtökön tovább estek a nyitás előtti kereskedésben, magával rántva más regionális bankok árfolyamát is, miután a Los Angeles-i székhelyű bank közölte, hogy tárgyalásokat folytat potenciális partnerekkel és befektetőkkel a bank eladásáról. Ez pedig felerősítette a bankválság súlyosbodásával kapcsolatos piaci félelmeket - írja a Reuters.

A PacWest 37%-kot zuhant a nyitás előtti kereskedésben, hétfő óta pedig 29%-ot esett az árfolyam. A Reuters szerdán arról számolt be, hogy a PacWest stratégiai lehetőségeket vizsgál, beleértve a lehetséges eladást, illetve a tőkeemelést. Később a bank megerősítette a híreszteléseket.

pacw202305042

A Western Alliance részvényei 17%-ot zuhantak annak ellenére, hogy igyekezett megnyugtatni a befektetőket, hogy nem tapasztalt szokatlan betétkiáramlást, miután a becsődölt First Republic Bankot megvette a JPMorgan. Más regionális bankok részvényeinek teljesítményén is érezhető a bankválsággal kapcsolatos piaci félelem:  a Zion Bancorporation, a KeyCorp, a Valley National Bancorp, a Comerica és a First Horizon részvényei 2-6%-kal estek.

wal20230504

Mindez "fokozza az aggodalmakat, hogy a bankválság új erőre kaphat ... mivel a betétesek menekülése és a kisebb hitelezők eszköz-diverzifikációjának hiánya miatt felerősödtek ezek a félelmek " - mondta Susannah Streeter, a Hargreaves Lansdown piaci elemzője.

A First Republic az amerikai bankszektort 2008 óta sújtó legnagyobb válság harmadik jelentős áldozata volt, és a héten újra elindította a regionális banki részvények lejtmenetét, annak ellenére, hogy a szabályozó hatóságok a Silicon Valley Bank márciusi összeomlása óta minden erejükkel igyekeztek ennek elejét venni. Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke szerdán megismételte, hogy a bankrendszer a márciusi "feszültségek" ellenére továbbra is ellenálló, miután a központi bank 25 bázispontos kamatemelést hajtott végre, és jelezte, hogy napirendre került a szigorítási ciklus szüneteltetése.

Szintén a bankszektoron belüli aggodalmak felerősödését jelzi, hogy a kanadai Toronto-Dominion Bank Group lefújta a First Horizon felvásárlását 13,4 milliárd dollárért, mivel a bank szerint nem tisztázott, hogy mikor kapják meg - ha egyáltalán - a hatósági engedélyeket.

Címlapkép forrása: Getty Images

balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
deutsche bank