Hitelezés 2023 konferencia
Bank

Mi lesz a bankokkal és a hitelezéssel Magyarországon? Kiderült a Portfolio konferenciáján

Portfolio
A piaci hitelezés pangása ellenére rekordszintű érdeklődés mellett zajlott csütörtökön a Portfolio hibrid (offline és online) Hitelezés 2023 konferenciája a magyar bankszektor és hitelpiac legfontosabb szereplőinek részvételével. A lakossági hitelezésben nem számítanak gyors fordulatra a szereplők, a vállalati hitelezés azonban az állami hitelprogramoknak köszönhetően tűrhető dinamikát mutathat, miközben a bankszektor az állami terhek ellenére rendkívül stabil. Ebben a cikkünkben számoltunk be a nap folyamán elhangzott legérdekesebb előadásokról és panelbeszélgetésekről.

Új időszakba léptünk: tartós infláció és lassú felzárkózás vár Magyarországra

A forint reálfelértékelődésére, hiteles inflációs politikára, szigorú és következetes kamatpolitikára, a gazdaság hatékonyságnövelésére van szükség ahhoz, hogy tűrhető felzárkózási pályán legyen Magyarország a következő évtizedben – értettek egyet vezető közgazdászok a Portfolio csütörtöki Hitelezés 2023 konferenciájának záró, makrogazdasági kerekasztal-beszélgetésében. Surányi György, Tardos Gergely és Virovácz Péter véleményét ismerhette meg a szakmai közönség.

Tovább a cikkhez

Nagy átárazódások zajlanak a világ ingatlanpiacán - Mit szólnak ehhez a bankok?

Turbulenciák idején szerte a világon a kereskedelmi ingatlanok és a lakásfejlesztések finanszírozása reagál a legérzékenyebben a piaci környezet megváltozására. Mi vár az irodapiacra, a kereskedelmi ingatlanok és a lakásfejlesztések finanszírozására? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a szakértők a Hitelezés 2023 konferencia harmadik szekciójában.

Tovább a cikkhez

Sivatagban a követeléskezelési szektor: évek alatt nőhet a nemfizető hitelek aránya

Ha lesz is NPL-növekedés, az csak évek alatt lesz érezhető, organikusan nincs növekedési potenciál a követeléskezelői piacon - hangzott el a Portfolio Hitelezés 2023 konferenciájának III./A szekciójának második panelbeszélgetésén.

Tovább a cikkhez

Hitelválság ide vagy oda, egyre többen érdeklődnek a személyi kölcsönök iránt

Egyre többen érdeklődnek a személyi kölcsönök iránt, az ügyfelek főleg a digitális megközelítést részesítik előnyben - derül ki a Portfolio csütörtöki Hitelezés 2023 konferenciájának panelbeszélgetéséből. A versenyt a digitalizáció és az árazás döntheti el, a jövőben pedig már az is lehetséges lesz, hogy a boltokban személyes megjelenéssel, akár pár perc alatt is áruhitelt vehessünk fel.

Tovább a cikkhez

Nem most fog még feltámadni a lakáshitelezés Magyarországon

Harmadára esett vissza a lakáshitelek új kihelyezése az év első hónapjaiban az egy évvel korábbihoz képest. Arról, hogy mit okozhat ez a bankok és a hitelközvetítők működésében, tetőztek-e már a hitelkamatok, és mi vár a lakáspiacra, valamint a jelzáloghitelezésre, arról a Hitelezés 2023 konferencia második szekciójában részletesen beszéltek a szakértők.

Tovább a cikkhez

Kkv-hitelezés Magyarországon: rövidebb távon még jöhetnek likviditási problémák

A kkv-hitelezési piacról, a cégek finanszírozási kihívásairól és a banki hitelezési szempontokról, illetve az állami hitelprogramokról volt szó a Portfolio Hitelezés 2023 konferenciájának II./A szekciójában a kerekasztal beszélgetésen.

Tovább a cikkhez

Nem történt meg a generációváltás Magyarországon, a cégvezetők többsége még mindig 60 év feletti

Folyamatos bizonytalanság van jelen a gazdaságban, a kényszertörlések és felszámolások mellett a generációváltás hiánya is nagy probléma a magyar kkv szektorban - mondta Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója a Portfolio csütörtöki Hitelezés 2023 konferenciáján.

Tovább a cikkhez

Lassult a vállalati hitelezés Magyarországon, de van még lehetőség a növekedésre

A vállalati hitelezés növekedésének a kamattámogatott, valamint a devizahitelek lehetnek az alapjai, a bankok és a vállalatok is készen állnak a hitelezésre - mondta Szabó Levente, az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese a Portfolio Hitelezés 2023 konferenciáján.

Tovább a cikkhez

Krisán László: a bizonytalanság ott van a vállalkozók fejében, iszonyú a forráséhség

A bizonytalanság ott van a vállalkozók fejében, sokan most kivárnak, próbálnak adaptálódni a gazdasági helyzethez – mondja előadásában Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója Hitelezés 2023 konferenciánkon.

Tovább a cikkhez

Túl vagyunk a legrosszabbon? – Megszólaltak a magyar bankvezérek

A magyar bankokat nem érintette a külföldi mini bankválság, a szektor rendkívül stabil, a hitelgyárat nem kell az átmeneti visszaesés miatt leépíteni, és minden bank készen áll arra, hogy ismét aktívan hitelezze a gazdaságot – derült ki a Portfolio mai Hitelezés 2023 konferenciájának bankvezéri kerekasztal-beszélgetéséből. A legnagyobb kérdés idén az, milyen ütemben csökken elfogadható szintre az infláció, ennek óriási szerepe lehet a banki kamatbevételek, a kamatstop és az extraprofitadó sorsát illetően is.

Tovább a cikkhez

Baross Gábor Hitelprogram: már 634 milliárdnyi ügyletet hagytak jóvá

Az EXIM Banknak nagyon intenzív szerepe volt a hitelfolyósításban, a vállalati hitelpiacon erős pozíciót épített fel. A pénzintézet 2022-ben már mintegy 567 milliárd forint hitelt folyósított, tavaly mintegy 2905 ügyféllel rendelkezett, melyek 90%-a kkv volt. A Baross Gábor Hitelporgram 2023 februárjában indult el, a jóváhagyott ügyletek összege már átlépte a 634 milliárd forintot - árulta el Kisgergely Kornél, az EXIM Bank vezérigazgatója Hitelezés 2023 konferenciánkon tartott előadásában.

Tovább a cikkhez

Megszólalt a Nemzeti Tőkeholding vezére: felértékelődik a tőkebefektetések szerepe Magyarországon

Felértékelődik a tőkebefektetés szerepe, amely nagyobb kamatteher mellett is megfelelő finanszírozást biztosít a gazdaság szereplői számára. A tőke türelmes forrás, a tőkeképzés javítja a vállalatok hitelképességi mutatóját, javítja a cégek kockázati profilját - fejtette ki Katona Bence, a Hiventures és a Nemzeti Tőkeholding vezérigazgatója a Portfolio Hitelezés 2023 konferenciáján.

Tovább a cikkhez

Jelasity Radován: a magyar bankszektor köszöni, jól van, de lehetne jobban is

Már nagyobb a bankok állami terhe, mint a teljes bérköltsége, de mindent összevetve a magyar bankrendszer stabil, és köszöni, jól van, igaz, lehetne sokkal jobban is – mondta a Magyar Bankszövetség elnöke a Portfolio csütörtöki Hitelezés 2023 konferenciáján az állami terhekre utalva, bemutatva röviden a szektor helyzetét.

Tovább a cikkhez

Nagy Márton: összeomlott a piaci hitelezés Magyarországon, az állami hitelprogramok nélkül recesszió lenne

Az állami vállalati hitelprogramok, nevezetesen a Széchenyi Kártya és a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 1,0-1,2 százalékkal járulnak hozzá idén a GDP-növekedéshez, ezek nélkül recesszió lenne. Téves megállapítás, hogy a vállalati hitelezés ösztönzése akadályozná az infláció leszorítását, és szembemenne a szigorú monetáris politikával – mondta a Portfolio Hitelezés 2023 konferenciáján a gazdaságfejlesztési miniszter.

Tovább a cikkhez

Nagy változás a bankoknál: durván belenyúlt a kormány az extraprofitadóba

Tudomásunk szerint a bankok számára is teljesen váratlanul jelent meg a hétfő esti Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely a második félévtől átrendezi a bankok extraprofitadó-terhelését. A változtatás a nettó árbevételről a különadókkal korrigált eredményre helyezi át az adó alapját, és sávossá alakítja a kulcsát. A Portfolio értesülése szerint az OTP a legnagyobb nyertese, a Raiffeisen, az UniCredit és a K&H pedig a legnagyobb vesztese lehet a változásnak.

Tovább a cikkhez

10 ábrán a magyar bankrendszer: így várják a bankok az év egyik legnagyobb eseményét

Május 4-én, jövő csütörtökön lesz a Portfolio Hitelezés 2023 konferenciája, a magyar bankszektor és a hitelpiac egyik legnagyobb éves szakmai eseménye. A közelgő rendezvény apropóján megnéztük, milyen állapotban van most a magyar bankszektor és a hitelpiac, és milyen folyamatok zajlanak. Cikkünkben 10 ábrán mutatjuk be az aktualitásokat.

Tovább a cikkhez

Zuhannak a lakáshitelek, mint a kő - Drámai egy év a magyarok bankszámláin

Hétéves mélypontra esett a lakáshitelek kihelyezése Magyarországon, februárban kevesebb mint harmada volt az új szerződések összege az egy évvel korábbinak. A fogyasztási hitelek ennél mérsékeltebb visszaesést mutatnak, így elmondható, hogy már több személyi kölcsönt vett fel a lakosság, mint lakáshitelt. Az MNB friss adatai szerint a vállalati hitelezés is gyengén teljesített az év második hónapjában, a lakosság banki betétállománya pedig egy év alatt drámai mértékben, 8%-kal csökkent, vélhetően a vágtató infláció és az alacsony betéti kamatok miatt. Közelgő május 4-ei Hitelezés 2023 konferenciánkon részletesen foglalkozunk ezekkel a témákkal, érdemes regisztrálni!

Tovább a cikkhez
Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Kökény Dávid