FONTOS Három aggasztó esemény mutatja: újra lángra kaphat az elmúlt évek legpusztítóbb háborúja
 
Előfizetői tartalom

Szépen csillognak a Raiffeisen számai, de Oroszország még mindig egy óriási kérdőjel

Palkó István
A vártnál nagyobb, 49%-os profitnövekedést ért el az első negyedévben a Raiffeisen Bank International. A 657 millió eurós első negyedéves nyereségből 301 millió eurót hozott a még mindig bizonytalan sorsú orosz leánybank, miközben a túladóztatott magyar operáció 15 millió eurót. Új célértékeket fogalmazott meg az idei évre a bankcsoport: tőkearányos megtérülése például egészen magas, 17% lehet, és az orosz, fehérorosz tevékenység nélkül is elérheti a 10%-ot.

Ami a bevételeket illeti, az előző év első három hónapjához képest

  • a nettó kamatbevételek 41%-kal 1385 millió euróra emelkedtek, köszönhetően többek között a 2,21%-ról 2,75%-ra táguló kamatmarzsnak,
  • a nettó díj- és jutalékbevételek szintén 41%-kal 966 millió euróra nőttek,
  • a kereskedési eredmény pedig 184-ről 86 millió euróra csökkent a bankcsoportnál.

A ráfordítások között

  • a kockázati költségek az egy évvel korábbi 319 millió euróhoz képest most 301 millió euróra rúgtak (döntően Oroszországhoz és Fehéroroszországhoz kapcsolódtak, lásd alább), miközben a nem teljesítő kitettségek aránya még javult is: a 2022 végi 1,6%-ról 1,5%-ra, 59,0%-ról 58,2%-ra változó fedezettség mellett,
  • a működési költségek 17%-kal 950 millió euróra emelkedtek.

A bankcsoport nettó nyeresége az év első három hónapjában 657 millió euró volt az elemzők 528 millió eurós várakozásához képest, és az egy évvel korábbi 442 millió euró után.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái