Előfizetői tartalom

Nagy bejelentést tett a kormány a kamatstopról és az extraprofitadóról: sírjunk vagy nevessünk?

Palkó István
Fennmarad a kamatstop, amíg nem csökken 10% alá az alapkamat, és legalább részben megmaradhatnak jövőre is az extraprofitadók – derült ki a mai Kormányinfón. A kamatstopos döntés becslésünk szerint még legalább 70 milliárdjába, az adóügyi pedig jövőre akár több mint 200 milliárdjába is kerülhet a bankszektornak. Bár a kamatstopos ügyfelek számára jó hír a kamatstop meghosszabbítása, ezzel együtt szinte biztossá vált, hogy jelentősen emelkedni fognak a törlesztőrészletek akkor, amikor tényleg kivezeti majd a kormány az intézkedést, hiszen nem azon a kamatszinten vezetik ki, ahol bevezették. Sőt, lehetnek olyanok, akik akár 20%-ot megközelítő lakáshitelkamatot fognak fizetni még a kamatstop kivezetése utáni hónapokban is. Mutatjuk, miért.

Milyen a várakozásokhoz képest a két döntés? Hogy milyenek voltak a kamatstoppal és a bankok extraprofitadójával kapcsolatos piaci várakozások, azt jól tükrözi a Portfolio múlt heti Hitelezés 2023 konferenciájának a közönségszavazása, amelynek eredményeit itt foglaltuk össze. Kamatstop: a jelenlegi kamatkörnyezetben egy év alatt mintegy 200 milliárd forintjába kerül...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái