Előfizetői tartalom

Belenyúl az MNB az adósságfékbe, változnak a hitelfelvétel szabályai

Portfolio
A hitelpiac hatékony és zökkenőmentes működése érdekében az MNB rendszeresen felülvizsgálja az adósságfék szabályozás előírásait. Az idei évi felülvizsgálat eredményeként a jegybank az inflációs folyamatokra és az elmúlt évek bérdinamikájára tekintettel 2023. július 1-jétől a magasabb jövedelemarányos eladósodottságot engedő jövedelmi küszöbérték, valamint kisösszegű hitelekre vonatkozó, az adósságfék szabályok alkalmazhatósága alóli kivételszabály küszöbérték megemeléséről döntött - olvasható az MNB közleményében.

Az elmúlt időszakban tapasztalt magas inflációs környezet és nominális bérdinamika szükségessé tette a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet felülvizsgálatát. Az aktuális értékek alapján az 500 ezer forint feletti nettó havi jövedelemmel rendelkező adósok esetén alkalmazható a magasabb...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái