Az egész magyar gazdaság fejlődését segítheti a fintech szektor

Portfolio
A magyar gazdaság fejlődésében jelentős szerepet játszik a munkatermelékenység, ebből a szempontból viszont a vállalatok még fejlesztésre szorulnak. Ennek fejlesztéséhez hozzájárulhat a digitális edukáció, illetve a finanszírozási nehézségek kiküszöbölése is, ebben pedig a fintechek is nagy segítséget tudnak nyújtani.

A Portfolio Financial IT 2023 konferenciájának záróelőadásában Ács Zoltán, a Magyar Fintech Szövetség ügyvezető igazgató igazgatója beszélt, hogy a fintech cégek hogyan segítik az összes többi szektor növekedését. A szakértő elmondta, hogy Magyarország fejlődésében a munkatermelékenység javítása és fejlesztése lesz a legfontosabb tényező.

A vállalatok termelékenységét jelenleg két dolog rontja:

  • az egyik a digitális érettség hiánya,
  • a másik pedig a finanszírozási nehézség.

A fintechek azonban számos megoldással tudnak nyújtani a fenti problémákra. A kkv-k életébe jelentős javulást tudnak hozni a pénzügyi szolgáltatást nyújtó fintechek, ilyen vállalat például a Barion, a PastPay, vagy a TőkePortál is. Ha ezeket egy cég tudatosan kezeli, javul a munkatermelékenység, ez pedig a nemzetgazdaságra is pozitív hatással van.

A bank korábban három ügyfélelvárásnak felel meg: ezek a

  • biztonság,
  • a szabályozóknak való megfelelés, valamint a
  • részvényeseknek nyújtott profit.

Ez a három elvárás az elmúlt 20 évben azonban jelentős változásokon ment keresztül.

A biztonság már sokkal kevésbé fontos a felhasználóknak, sokszor nincs meg a banki licensz, így szabályozásoknak sem kell megfelelni, profit pedig nincs, a veszteséget pedig kockázati tőke finanszírozza.

A techcégek a bankokkal szemben több szempontból is kedvező gazdasági környezetben tudtak működni, a tartósan alacsony kamatkörnyezet például nagyban segítette őket a kockázati tőke kiépítésében. A hagyományos bankok azonban több évtizedes rendszereket használnak, mivel nem az innovációra, hanem a biztos üzemre vannak kalibrálva, emiatt pedig a tehetségeket sem tudják hatékonyan bevonzani. Az utóbbi pár hónapban azonban ez a széljárás megfordult, főként a magas kamatkörnyezet, illetve az innovációk terjedése miatt.

A bankoknak viszont nincs választásuk, együtt kell működniük a fintech vállalatokkal: a kooperáció akkor fog tudni jól működni, ha a kkv-k folyamatosan tanulnak és fejlesztenek, a bankok pedig támogatják a fintech cégeket is.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos/Portfolio

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF