FONTOS Miközben mindenki az új MÁP Pluszra figyel, szép csendben levágták az egyik állampapír kamatát
Tarnavölgyi Gábor lett a Virgo Systems új vezetője

Tarnavölgyi Gábor lett a Virgo Systems új vezetője

A 2024. év eleje óta hatályos tulajdonosi döntés értelmében a Virgo Systems cégvezetői feladatait Tarnavölgyi Gábor, korábbi üzletfejlesztési igazgató veszi át - közölte a társaság.

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

Az OTP Mobil felvásárolja a fesztiválos fizetésekben utazó HelloPayt

Az OTP Mobil felvásárolja a fesztiválos fizetésekben utazó HelloPayt

A Simple alkalmazást és a SimplePayt fizetéseket működtető OTP Mobil fintech vállalat felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti - közölte a társaság. A hazai fizetési piac legfontosabb trendjeiről szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT konferenciáján. Regisztráció itt!

Nagyot ugrott a Revolut értéke, közel 26 milliárd dollárt érhet

Nagyot ugrott a Revolut értéke, közel 26 milliárd dollárt érhet

A Revolut egyik részvényese úgy véli, hogy a cég 45%-kal értékesebb, mint egy évvel ezelőtt - számolt be a Bloomberg. Bár a Schroders néhány millió fontos részesedése viszonylag kicsinek mondható a cég egészéhz képest, ez alapján a Revolut értéke a tavalyi 17,7 milliárd dollárról 25,7 milliárd dollárra nőhetett. A fintechek és a hagyományos bankok közötti versenyről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT konferenciáján. 

Akár 50 milliárdot is spórolhatnak a magyar kkv-k a nemzetközi pénzküldésen

Akár 50 milliárdot is spórolhatnak a magyar kkv-k a nemzetközi pénzküldésen

A hagyományos banki díjak elkerülése révén a digitális pénzügyi megoldások akár 50 milliárd forint éves megtakarítást is eredményezhetnek a magyar kkv-k számára - közölte az iBanFirst. A kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform magyar irodája 2024-re a tranzakciós volumen 1 milliárd euróra való megduplázását, valamint a 2 millió eurós forgalom elérését tűzte ki célul.

Szép csendben a hagyományos pénzügyi rendszer kudarcára készít gyógyírt az MNB

Szép csendben a hagyományos pénzügyi rendszer kudarcára készít gyógyírt az MNB

Az MNB jelenleg nem lát olyan piaci kudarcot vagy jegybanki célt, ami miatt egy széleskörűen elérhető lakossági digitális jegybankpénz platformot kellene elindítaniuk - jelentette ki Szombati Anikó az MNB digitalizációért és FinTech fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója a BME által szervezett fintech rendezvényen. Ugyanakkor a jegybank ott akar állni a startvonalon, ezért is indítottak CBDC pilot projekteket. A rendezvényen a digitális jegybankpénzek szerepéről és a blokklánc technológiában rejlő lehetőségekről is szó volt.

Új pénzügyi modellre áll át Magyarország, így állunk a többi országhoz képest

Új pénzügyi modellre áll át Magyarország, így állunk a többi országhoz képest

A magyar bankszektor 32 százalékos GDP-arányos hitelállománya továbbra is jelentősen elmarad az európai országok és a régió átlagától is, és ez érdemi tartalékot jelent a hitelezés további prudens bővülése szempontjából – állapította meg a jegybank e héten közzétett Versenyképességi jelentése. A kiadvány „Új pénzügyi modell” fejezete részletesen bemutatja, mennyire fejlett a magyar bankszektor, illetve a hitel- és a tőkepiac nemzetközi összevetésben, illetve hogy állunk a digitalizáció kihasználásában. Ennek lényeget foglaljuk össze az alábbiakban.

Kiderült, miért halasztották el az új fizetési megoldások bevezetését Magyarországon

Kiderült, miért halasztották el az új fizetési megoldások bevezetését Magyarországon

Nem minden bank készült el a fejlesztéssel a fizetési kérelmek fogadására, ezért született meg a döntés, hogy inkább eltolják a határidőt - derült ki a Számlázz.hu fintech szakmai rendezvényének kerekasztal beszélgetéséből. Április elsejétől azonban minden bank képes lesz fogadni a kérelmeket, ami új lehetőségeket nyit meg a piaci és az állami szereplők előtt. A lakossági banki ügyfelek számára ingyenes lesz a fizetési kérelmekre válaszul küldött átutalás, amely az elektronikus számlabefizetésnek és a sárga csekkeknek is alternatívájává válhat. Az elektronikus fizetések és a készpénz jövőjéről, a kereskedők AFR 2.0-val kapcsolatos várakozásairól és a csalásokról is szó volt az eseményen.

Kasszás Erzsi nélkül elképzelhetetlen a kereskedelem – vagy mégsem?

Kasszás Erzsi nélkül elképzelhetetlen a kereskedelem – vagy mégsem?

A múlt században még elképzelhetetlen volt egy üzlet a reklámokból jól ismert „kasszás Erzsi” nélkül, napjainkban azonban ez már valóság. Sőt egyre több országban hódítanak a kassza nélküli üzletek. A digitalizáció és a technológiai innovációk térhódításával megjelent egy új trend, a pénztár nélküli üzletek, amelyekben applikációk, kamerák és érzékelők váltják fel a humán pénztáros, személyzet szerepét. Ezen új technológiát világszerte számos startup vállalkozás kifejlesztette már, közülük is a legismertebb az amerikai Amazon Go. Azonban az elmúlt öt évben Európában is egyre terjed a technológia és immáron hazánkba is már megérkezett. A tanulmány a kassza nélküli üzletek kialakulását és terjedését mutatja be.

Nagyon bejött az AI az egyik magyar fintechnek, így néz ki a recept

Nagyon bejött az AI az egyik magyar fintechnek, így néz ki a recept

AI-megoldással építi bizniszét a magyar alapítású brókerválasztó oldal, a BrokerChooser. A tavaly elindult mesterséges intelligencia projekt a fintech társaság saját bevallása szerint a bevételeik növekedésének motorja volt: egy AI-megoldás segítségével ma már 65 nyelven jelennek meg tartalmaikkal, ez pedig jelentősen növelte a célközönségüket. Az innovációs kalandok néha zsákutcába vezetnek, de az AI-t nem nézegetni kell, hanem el kell indulni a rögös úton. Bedő Tibor alapító-vezérigazgatóval és Sallai Linda stratégiai tanácsadóval beszélgettünk minderről.

Újra nekiment a Revolutnak az MNB

Újra nekiment a Revolutnak az MNB

Aktív betétgyűjtésbe kezdett a litvániai székhelyű, itthon határon átnyúló szolgáltatóként működő Revolut Bank, ám továbbra sem kér magyarországi leánybanki engedélyt, s így nem is csatlakozik a hazai betétbiztosítási rendszerhez. A bank hazai ügyfelei, elszámolási vagy csalási jogvitáikat változatlanul külföldön, litvánul vagy angolul intézhetik - hívja fel a figyelmet ismételten, már sokadszorra az MNB. Szerintük minderre megoldást jelentene, ha a Revolut itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel, kellő tőkeerővel, az OBA betétgaranciájával végezné tevékenységét.

Új funkcióval bővül a Wise

Új funkcióval bővül a Wise

Új kamatfizető terméket vezet be a Wise fintech gyökerű neobank: a funkció segítségével az ügyfelek a Wise-számlájukon euróban, angol fontban és amerikai dollárban tartott pénzükkel termelhetnek hozamot. A szolgáltatás a Wise leányvállalatán, a TINV Europe AS-en keresztül érhető el – közölte a társaság.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.