portolio financial it
Üzlet

Hogyan transzformálja a bankszektort az AI-forradalom és a digitalizáció?

Portfolio
A bankszektor digitális transzformációjával kiemelten foglalkozó Financial IT konferenciánkat már 11. alkalommal rendezzük meg 2023-ban, ahol a banki felsővezetők, IT-döntéshozók, a top tanácsadók, fintech guruk és startupperek, illetve a legfontosabb banki IT-beszállítók vitatják meg a legforróbb banki IT-trendeket. A konferencián elhangzó legfontosabb üzenetekről a nap folyamán ebben a cikkünkben számolunk be.

Az egész magyar gazdaság fejlődését segítheti a fintech szektor

A magyar gazdaság fejlődésében jelentős szerepet játszik a munkatermelékenység, ebből a szempontból viszont a vállalatok még fejlesztésre szorulnak. Ennek fejlesztéséhez hozzájárulhat a digitális edukáció, illetve a finanszírozási nehézségek kiküszöbölése is, ebben pedig a fintechek is nagy segítséget tudnak nyújtani.

Tovább a cikkhez

Jönnek a digitális asszisztensek banki applikációkba, hamarosan mindenki saját AI-bankárt kap

Nyírő József, a Finshape társ-vezérigazgatója egy új, mesterséges intelligencia alapú ügyfélélményt mutatott be a Portfolio Financial IT 2023 konferenciáján. A látottak alapján nem nehéz elképzelni, hogy hamarosan mindenki digitális asszisztensek segítségével bankol majd.

Tovább a cikkhez

Már biztosítást is köt nekünk a mesterséges intelligencia, ha megkérjük rá

Egyre népszerűbb a K&H mesterséges intelligenciája, a Kate nevű program, amelynek használatával befektetési tanácsokat is kaphatunk, de akár utasításokat is adhatunk neki. A pénzintézet folyamatosan dolgozik a robot fejlesztésén, a jövőben Magyarországon egyre több funkció várható.

Tovább a cikkhez

A digitalizáció nem munkahelyeket szüntet meg, hanem a túlórák számát csökkenti

Számos kihívással kell szembenéznie a bankszektornak a digitalizáció területén: egyrészt folyamatosan szigorodnak a szabályozói követelmények, másrészt az IT területen folyamatos munkaerőhiány van. Éppen az utóbbi indok miatt is fontos a folyamatok digitalizációja, hiszen ez nem a munkahelyek megszűnését, hanem a túlórák csökkenését fogja eredményezni.

Tovább a cikkhez

Sok dolog kell még ahhoz, hogy népszerűbbek legyenek az elektronikus fizetési módok

Sok változtatásra van szükség, hogy 2030-ra megforduljon a kártyás és készpénzes fizetések aránya, de a jelenlegi trendek azt mutatják, hogy van erre lehetőség. A payment piac fejlődéséről és jövőjéről Gauder Milán, az IzzyPay igazgatósági tagja,  Marosi Bence, a Giro Zrt. üzleti igazgatója, Racskó Tamás, Mastercard igazgatója és Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője beszélt a Portfolio Financial IT 2023 konferencia harmadik szekciójának kerekasztal-beszélgetésén.

Tovább a cikkhez

Jön az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0, nagy feladat hárul a bankokra

A Portfolio Financial IT 2023 konferenciáján Huba Eörs, az IFUA Horváth ügyvezető partnere a 2024 februárjában elstartoló Azonnali Fizetési Rendszer 2.0. adta üzleti lehetőségekről beszélt. Az előadásból kiderült, hogy az ARF 2.0 -val egy hatalmas piac nyílik meg a bankok előtt, a rendszer alapjaira pedig számos fizetési szolgáltatást lehet építeni.

Tovább a cikkhez

Egyre nehezebb felismerni az átveréseket, sikeresebbek a telefonos csalások is

Már arra sem kell időt szánniuk a csalóknak, hogy kifejlesszék a saját módszereiket az átverésekre, ugyanis számos vállalat már kész csomagokat is kínál. A mesterséges intelligencia terjedésével egyre nehezebb lesz felismerni a csalásokat, de jó hír, hogy vannak kezdeményezések a felhasználók tudatosságának növelésére.

Tovább a cikkhez

Hasít az azonnali fizetési rendszer Magyarországon

Marosi Bence, a Giro Zrt. üzleti igazgatója a Portfolio Financial IT 2023 konferenciáján az Azonnali Fizetési Rendszer fejlődéséről beszélt. Magyarországon szemmel látható a rendszer fejlődése, de fontos, lenne, hogy minél több helyzetben megoldást tudjon nyújtani a vállalatoknak és a végfelhasználóknak egyaránt.

Tovább a cikkhez

Akár befektetési eszközként is használhatjuk az NFT-t, de még nincsen megfelelően szabályozva

Globális szinten egyre népszerűbb az NFT: ezeket főként a művészeti ágazatok és a játékiparban használják, de akár befektetésként, valamint kommunikációs eszközként is megjelenhet. Fontos kérdés azonban, hogy a szabályozók hogyan állnak majd hozzá ehhez a kérdéshez, de az már biztos, hogy nem zárkóznak el teljesen tőle.

Tovább a cikkhez

Elmúlt a hype-köd a kriptó körül, most már a szabályozásról kell beszélnünk

A Portfolio Financial IT 2023 konferenciájának második szekciójában Fischer Bálint, a Dorsum üzletfejlesztési igazgatója az Európai Unió MiCA szabályozása által teremtett üzleti lehetőségekről beszélt. A fő üzenet az volt, hogy a szabályozás már itt van, a szereplőknek pedig ideje megtalálni azokat a használati eseteket, amelyekből jelentős pénzügyi előnyre tehetnek szerint.

Tovább a cikkhez

Tovább digitalizálná a kormány a pénzügyi szektort

Különböző lépésekkel digitalizálná a kormány a pénzügyi szektort, a közeljövőben több biztonságot, kényelmet javító intézkedés várható. Július elsejétől már a boltoknál is lehetőség lesz készpénzfelvételre, de arra is lesz lehetőségünk, hogy posta helyett elektronikus úton kapjuk meg a hivatalos leveleket.

Tovább a cikkhez

Nem lehet becsukni az ajtót a fejlődés előtt, de sok veszélyt rejt az AI

A Portfolio Financial IT 2023 konferenciájának első panelbeszélgetésében a mesterséges intelligencia banki felhasználásának különböző lehetőségei és a legnagyobb kockázatok kapták a főszerepet. Az eszmecserében Becsei András, az OTP vezérigazgató-helyettese; Hegedűs Éva, a Gránit Bank vezérigazgatója; Léder Tamás, a Revolut magyarországi vezetője; Német Balázs, a K&H innovációs vezetője és Vinnai Balázs az MBH Bank elnöki főtanácsadója vettek részt.

Tovább a cikkhez

Nagy változás jön a Mastercardnál: Magyarországon is új szolgáltatások jönnek

Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója a Portfolio Financial IT konferencián tartott előadásában bejelentette, hogy a társaság üzleti transzformáción megy keresztül, és az év közepétől kezdve Magyarországon is új szolgáltatásokat vezetnek be.

Tovább a cikkhez

Egyre népszerűbb a generatív AI, de nem teljesen veszélytelen a használata

Ma már egymilliárd felhasználóval rendelkeznek a mesterséges intelligenciával működő szolgáltatók, a cégek több mint fele pedig igénybe veszi a generatív AI-t a munkafolyamatok megkönnyítésére. A használat közben azonban érdemes odafigyelni a kockázatokra is, ugyanis a lehetőségek mellett számos veszélyt is rejt magában.

Tovább a cikkhez

Hogyan transzformálja a bankszektort az AI-forradalom és a digitalizáció?

További részletek hamarosan.

Címlapkép: Stiller Ákos/Portfolio

budapest villamos nő_getty stock
szpecnaz orosz különleges erők stock
kismama_varandos_oltas
Levegőhöz jutott a forint, messzebb a 320-as szint

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
befektetés piac összeomlás pánik tőzsde