Előfizetői tartalom

Példátlan adóteher után rekordszintű nyereség: mit műveltek a magyar bankok?

Minden idők legnagyobb, 327 milliárd forintos (egész évre elszámolt) különadóterhe ellenére rekordszintű, 229 milliárd forintos adózott nyereséget ért el a magyar bankszektor az év első három hónapjában. Az MNB kedden közzétett első negyedéves adatai alapján megnéztük, miként lehetséges ez: a magyarázat a kamatbevételek elszállásában és a kockázati költségek beesésében egyszerre keresendő.

A biztosítók első negyedéves számairól itt írtunk:

Ha a nyers, nem konszolidált (ily módon belföldi) számokat nézzük, akkor az látható, hogy az első negyedévben még valószínűleg soha nem volt ekkora a nominális nyeresége a bankszektornak: adózás után 229 milliárd forint. Ez 31%-kal magasabb az egy évvel korábbinál, pedig akkor még extraprofitadó sem volt. A magyarázat viszonylag egyszerű.

Először is ahogy már a fenti ábrán is látható, az osztalékbevételek nélkül nem 229, hanem csak 100 milliárd forint lett volna a bankszektor nyeresége, ami nem 14%-os, hanem 6%-os tőkearányos megtérülést jelent (évesítve, lásd az alábbi ábrát). Vagyis a profit nagyobbik része nem a magyar, illetve nem a banki tevékenységből származott. Viszont mivel ez a szám tavaly ilyenkor -14 milliárd forint volt, még így is 114 milliárd forinttal javult az eredmény.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés