FONTOS Jaksity György: A pénz romlott természete
 
Előfizetői tartalom

Lízing vagy autóhitel? Megnéztük, melyiket érdemes választani

Szerencsére az autóvásárlásról akkor sem kell lemondanod, ha nem áll rendelkezésedre elegendő készpénz a vásárláshoz, ugyanis több finanszírozási forma közül is választhatsz, ha új gépjárművet vennél. Cikkünkben a két leggyakoribb finanszírozási formát, a fedezet nélküli személyi kölcsönt és a pénzügyi lízinget hasonlítjuk össze, és megnézzük, magánszemélyként van-e más lehetőség autó megvásárlására.

Az emelkedő árak miatt egyre kevesebben tehetik meg, hogy önerőből finanszírozzák a megvásárolni kívánt gépjárműveket. Jó hír azonban, hogy ebben az esetben több konstrukció is a rendelkezésünkre áll. Magánszemélyek számára jelenleg a két legnépszerűbb termék a lízing és a személyi kölcsön, ez utóbbit a pénzintézetek sokszor autóhitelként tüntetik fel, de a két megnevezés alatt ugyanolyan feltételekkel futó hitelről van szó.

A lízing egy olyan konstrukció, amelyben a hitelt nyújtó pénzintézet megvásárolja az autót, amelyet díj fejében az ügyfél a szerződéskötés után használhat. Ha a lízing lejárt (azaz az adós a teljes tartozást kifizette), a fogyasztó megszerezheti a tulajdonjogot a gépjármű felett. Sok esetben a kamat és a törlesztőrészlet kedvezőbb lehet, mint a személyi kölcsön esetében, azonban ennek a hiteltípusnak vannak árnyoldalai is:

  • az autó csak a lízing lejárta után kerül az adós nevére,
  • a lízingnél minimum 20%-os önerőt kell megfizetni,
  • kötelező cascót kötni a gépjárműre,
  • az autó típusára és életkorára vonatkozhatnak bizonyos megkötések,
  • maga a szerződéskötés folyamata viszonylag hosszadalmas lehet.

A lízingnek két fajtája van, magánszemélyek számára csak az első opció érhető el:

Miről szól még a cikk?

  • Milyen lehetőségek vannak egy autó finanszírozására?
  • Hogyan teljesített a lízingpiac az elmúlt években?
  • A lízing vagy az autóhitel olcsóbb?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés