Előfizetői tartalom

Nagy horderejű devizahiteles ítélet érkezett az Európai Bíróságtól

Portfolio
Nem ellentétes az uniós joggal az, hogy a tisztességtelen feltételeket tartalmazó jelzáloghitel-szerződések semmissé nyilvánítása esetén a fogyasztók a bankoktól a havi törlesztőrészletek visszatérítésén felül további összegek megtérítését kérjék, az viszont igen, hogy a bankok hasonló követeléseket érvényesítsenek a fogyasztókkal szemben – közölte ítéletét az Európai Bíróság egy lengyel ügyben. Végső soron a februárban megjelent főtanácsnoki véleménnyel összhangban a nemzeti bíróság hatáskörébe utalta a luxembourgi székhelyű testület annak vizsgálatát, hogy helyt ad-e az ilyen fogyasztói követeléseknek. A lengyel bankok közül az mBank 2,9%-os, a Pekao 1,2%-os, a PKO 2,8%-os mínuszban van a fő üzenetében számukra negatív hír megjelenése után, bár az ítélet pontos pénzügyi következményei még nem világosak. Legutóbb egy magyar ügyben azt mondta ki az Európai Bíróság, hogy ellentétes az uniós joggal, hogy a magyar bírósági gyakorlat érvénytelen szerződéseket igazít ki az adósok számára hátrányos többlet tartalommal.

2008-ban egy fogyasztó és a házastársa jelzáloghitel-szerződést kötött a Bank M.-mel Lengyelországban. A hitelt svájci frankban (CHF) indexálták, és a havi törlesztőrészleteket lengyel zlotyban (PLN) kellett megfizetni, a Bank M. által az egyes törlesztőrészletek fizetési határnapján alkalmazott devizaárfolyam-táblázatnak megfelelő CHF vételi árfolyam alkalmazásával...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés