Előfizetői tartalom

A jelzáloghitelek kényszeríthetik ki az energiahatékony épületeket

Rendszeresen felmerül mind Európában, mind hazánkban a hatalmas klímasemlegességi kihívás az épületek kapcsán. Energiafogyasztásuk miatt kimagasló, a teljes magyar üvegházhatásúgáz-kibocsátás közel 40 százaléka kapcsolódik az ingatlanokhoz, és bár ennek leszorításához már ma is adott a technológia, mindeddig még csak közeledni sem tudtunk a szükséges beruházási volumen eléréséhez. A „megmentő” szerepet egyre többen részben itt is a bankokra osztanák. A Green Policy Center elemzése a lakó- és kereskedelmi ingatlanhitelek mentén összesítette a banki klímasemlegességi célokat és terveket.

A hitelintézetek nagyrészt csak becsülni tudják az általuk finanszírozott lakó- és egyéb ingatlanok energiafogyasztását és ezen keresztül a kapcsolódó üvegházhatásúgáz-kibocsátásokat. A legtöbb európai banknál különböző adatgyűjtési projektek, kampányok zajlanak, illetve az építés éve, vagy a földrajzi elhelyezkedés segítségével becsülik az értékeket. A hangsúlyozottan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés