Előfizetői tartalom

Új fejezet nyílt az amerikai pénzügyi rendszer történetében: több mint 50 éve nem volt ilyen

Portfolio
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed július 20-án indította el a FedNow nevű szolgáltatását, amely lehetővé teszi az amerikaiak számára, hogy azonnal, a hét minden napján a nap 24 órájában küldjenek és fogadjanak pénzt. Cikkünkben utánajártunk, miért is volt már égető szüksége az egyébként nagyon fejlett pénzügyi rendszert működtető Egyesült Államoknak egy új fizetési infrastruktúrára, és milyen előnyei származhatnak a gazdasági szereplőknek az innovációból.

A legújabb banki fejlesztésekről, digitalizációs trendekről is szó lesz november 7-én a Banking Technology konferenciánkon. Részletek itt!

Ezen a téren elment a világ az Egyesült Államok mellett

Az amerikai fizetési rendszer felzárkóztatása már régóta a Fed tervei között szerepelt, az utóbbi időben ugyanis a világ számos országa élesítette saját, a digitális világ kihívásainak megfelelő azonnali utalási infrastruktúráját. A lépéssel az Egyesült Államok az Egyesült Királysághoz, Indiához, Brazíliához, és az Európai Unióhoz zárkózik fel, ahol hasonló szolgáltatások már évek óta működnek.

Az amerikai pénzügyi rendszer híresen fejlett, az azonnali utalások terén viszont komoly hátrányt kellett ledolgoznia. Az Egyesül Államokban tavaly mindössze az utalások egy százaléka volt valós idejű, és ezzel jelentősen elmaradt a világ élvonalától: összehasonlításképp a valós idejű fizetések egyik bajnoka, India rendszerén tavaly összesen 49 milliárd tranzakció ment át, szemben az Egyesül Államok 1,8 milliárd instant pénzmozgásával.

A FedNow fejlesztése 2019 óta folyik, és a tervek szerint első körben 41 bank, valamint 15 szolgáltató csatlakozik hozzá. Ezek között olyan nagyobb bankok is vannak, mint a JPMorgan Chase, a Bank of New York Mellon, a US Bancorp, valamint több közösségi bank.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés