Előfizetői tartalom

Legatyásodtál a nyár végére? Milliók kerülhetnek a bankszámládra pár perc alatt

Kevesebb hitelfelvevő, nagyobb hitelösszeg – röviden így összegezhetők a számszerű folyamatok a személyi kölcsönök piacán, ahol a közelgő szeptember erősnek ígérkezik. A rövidebb futamidő és a kisebb hitelösszeg miatt kevésbé érezték meg itt a hitelfelvevők a törlesztőrészletek emelkedését, mint a lakáshiteleknél, ennek megfelelően a piaci visszaesés is kisebb itt, mint a lakáskölcsönöknél, ráadásul a hitelfolyamat ma már akár pár percbe is beleférhet. A bankok legjobb ajánlatainak megismeréséhez a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk. A fogyasztási hitelezés jövője is terítéken lesz a Portfolio közelgő Future of Finance 2023 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a rendezvényről!

Future of finance 2023 konferencia szeptember 20-án, érdemes mielőbb regisztrálni!

A tavalyi év kivételt képezett, ám hagyományosan a szeptember hónap a legerősebb a banki személyi kölcsönök piacán. A szeptemberi erős hitelkereslet vélhetően a nyaralás miatti kiköltekezéssel és az iskolakezdéssel egyaránt magyarázható. Hosszabb távú trendként a gyors és egyszerű, digitális hitelfelvétel, az általában teljesen szabad felhasználás és az autóhitelek részbeni személyi kölcsönné „válása” is magyarázza a személyi kölcsönök népszerűségét.

Miközben lakáshitelből harmadannyit vesz fel a lakosság, mint egy évvel ezelőtt, a személyi kölcsönöknél hónapról hónapra 5-10% körüli éves visszaesést láthatunk csak, így előfordult mostanában, hogy nagyobb összegben folyamodtunk a bankokhoz személyi kölcsönért, mint lakáshitelért. 2022 és 2023 közepe között összesen 467 milliárd forintnyi ilyen szerződést kötöttek a háztartásokkal a bankok, ami 10%-kal marad el az egy évvel korábbitól. A pénzügyi vállalkozások egy része is nyújt ilyen kölcsönt, ám az ő adataikat nem ismerjük.

A magyarok banki személyikölcsön-tartozása most nagyjából 1300 milliárd forintra rúg, és mivel az új kihelyezések a visszaesés ellenére is felülmúlták a törlesztések összegét, ezért egy év alatt az állomány 9,0%-kal emelkedett.

Miről szól még ez a cikk?

  • Így áll most a személyi kölcsönök piaca
  • Nem szálltak el a törlesztőrészletek
  • Mekkora a THM a piacon?
  • Mit mutatnak a kalkulátorok?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés