klima klinavalsag sivatag
Bank

Tragédiára és súlyos kockázatokra figyelmeztet az EKB jegybankára

Portfolio
A bankoknak többet kell tenniük az éghajlat védelme és az éghajlati válság ellensúlyozása érdekében - véli Frank Elderson, az Európai Központi Bank igazgatótanácsának tagja.

„A klímaválság, valamint az éghajlattal és környezettel kapcsolatos kockázatok küszöbén állunk” – mondta Elderson egy konferencián tartott beszédében, és hozzátette, hogy "a bankoknak még sok házi feladatuk van a kockázatok kezelése érdekében, mind a bank indikatív elvárásainak teljesítésével, mind a szerkezetátalakítási tervekkel kapcsolatban".

A finanszírozási rendszer klímakockázataival is foglalkozunk a szeptemer 12-i Sustainable World konferencián. A részletekért kattints!

Szavai szerint "néhány európai a pokolra jutott ezen a nyáron. Rekordot döntő hőhullámok perzselték fel a Földközi-tenger térségét. Görögországban erdőtüzek követeltek emberéleteket és pusztítottak el otthonokat. Észak-Olaszország és Közép-Európa lakóit pedig rendkívüli áradások sújtották. Eközben világszerte hasonló katasztrófák játszódtak le. Kanadában az eddigi legrosszabb erdőtűzszezon zajlik. A Hawaii-szigeteken pusztító erdőtüzek több mint 100 ember halálát okozták. Kínában pedig a közelmúltban bekövetkezett áradások vélhetően több mint egymillió embert kényszerítettek lakóhelyük elhagyására."

Az ember okozta éghajlatváltozás nélkül ezek az események gyakorlatilag lehetetlenek lettek volna. A tragédia a nyakunkon van, és már elkezdett kibontakozni.

A szakember a kockázatok között sorolja, hogy a bankokat beperelhetik a klímaváltozással összefüggésben, és erre több példa is van már.

A pereskedők a pénzügyi szektor felé fordítják figyelmüket, azzal az elképzeléssel, hogy ha beperelik a bankokat, akkor "elzárhatják a pénzcsapot" a nagy (Co2) kibocsátók számára.

Pénzügyi intézmények valamint nyugdíjalapok vagyonkezelői ellen is indítottak pereket, Franciaországban pedig közvetlenül egy bank ellen indítottak pert a vállalati átvilágítási jogszabályok alapján, amiért az szerepet játszott a fosszilis tüzelőanyagok bővítésének finanszírozásában.

Címlapkép forrása: Getty Images

Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
amerikai gazdaság amerikai gdp
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hitelszerződés jelzáloghitel bank bubor kamat