Előfizetői tartalom

Valami nagyon bűzlik a bankbetéteknél Európában, Magyarországon sem jó a helyzet

Nincs különösen jó helyzetben az az európai, aki lekötött betéttel küzdene az infláció ellen: az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelései után sokan arra panaszkodtak, hogy a hitelkamatok gyorsan emelkedni kezdtek, miközben a betéti kamatok jóformán mindenhol alacsony szinten maradtak. Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet: a hitel- és betéti kamatok között hazánkban is jelentős különbség van, ennek okai között vannak általános, illetve speciálisabb tényezők is.

Az infláció leszorítása érdekében az EKB 2022 júliusa óta többször is emelt már kamatot: az irányadó kamatláb azóta -0,5%-ról 4,25 százalékpontot emelkedett, így jelenleg 3,75%-on áll. E döntések elméletben mind a jelzáloghitelek, mind a betétek esetében magasabb kamatokat kellene, hogy jelentsenek, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ez nem egészen így van: Európa-szerte...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés