wells fargo
Bank

Megússza a börtönbüntetést az elmúlt évtized egyik legnagyobb bankbotrányának a főszereplője

Portfolio
Carrie Tolstedt, a Wells Fargo lakossági üzletágának korábbi vezetője megúszta a börtönbüntetést, miután bűnösnek vallotta magát a bank hamis számlákról szóló botrányával kapcsolatos akadályoztatás vádjában. A Los Angeles-i kerületi bíró három év próbaidőre bocsátotta hat hónapos házi őrizettel, 100 000 dolláros pénzbírságra és 120 óra közmunkára ítélte. 

Márciusban Tolstedt beismerte bűnösségét a San Franciscó-i székhelyű Wells Fargo lakossági és kisvállalkozói hitelezési részlegén belüli visszaélésekkel kapcsolatos kormányzati vizsgálat akadályozásában. Tolstedt 2007-től 2016-ig töltött be vezető pozíciót a banknál.

Figyelemre méltó, hogy ő az egyetlen magas rangú vezető, aki ellen büntetőjogi vádakat emeltek a bank értékesítési kultúrájával kapcsolatos 2016-os leleplezések után. Addig a bank arra ösztönözte alkalmazottait, hogy az irreális értékesítési célok elérése érdekében számlák millióit nyissák meg és felesleges termékeket adjanak el ügyfeleknek.

Ritkán fordul elő, hogy a Tolstedthez hasonló nagy amerikai bankok felső vezetői börtönbüntetéssel néznek szembe; a 2008-as globális pénzügyi válság következtében például egyiküket sem börtönözték be. Az ügyészek eredetileg egyéves börtönbüntetést kértek Tolstedtre, de a tényleges büntetés a saját kérésének megfelelően alakult. Tolstedt "teljes felelősséget" vállalt tettéért.

Maga a bank, a Wells Fargo 2020-ban 3 milliárd dollár megfizetésével rendezte az értékesítési gyakorlatával kapcsolatos szövetségi büntetőjogi és polgári jogi vizsgálatokat. A bank elismerte, hogy 15 éven keresztül nyomást gyakorolt az alkalmazottaira, hogy keresztértékesítési taktikákkal növeljék a termékeladásokat.

A botrány a korábbi vezérigazgató, John Stumpf bukásához vezetett, aki 17,5 millió dolláros polgári jogi bírságot fizetett, és elfogadta, hogy örökre eltiltották a banki tevékenységtől. A Federal Reserve 2018 óta a Wells Fargo eszközeinek felső határát is megszabta, ami korlátozza a társaság növekedési lehetőségeit, ennek ellenére a Wells Fargo továbbra is a negyedik legnagyobb amerikai banknak számít.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Shutterstock

Lancet-kamikaze-drón-orosz-oroszország
kongresszus amerikai választás 2022 törvényhozás capitolium stock amerika usa
bm-21 grad mlrs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
deutsche bank frankfurt getty stock