Goldman Sachs torony
Bank

Tömegek kerültek lapátra a Wall Street nagybankjainál, és még nincs vége az elbocsátási hullámnak

Portfolio
Sorra jelentik be a költségcsökkentési célzatú elbocsátásokat a Wall Street nagybankjai. A tendencia több banknál is jelentős létszámleépítéssel járt, és a közeljövőben továbbiakra lehet számítani.

A bizonytalan gazdasági környezetre válaszul több bankóriás, például a Goldman Sachs és a Morgan Stanley idén számos elbocsátást kezdeményezett költségcsökkentési stratégiája részeként. Más bankok, mint például a Citigroup, szintén létszámleépítést terveznek, hogy egyszerűsítsék szervezeti struktúrájukat.

A JPMorgan Chase például májusban különböző részlegeken mintegy 500 fővel csökkentette a létszámát. A bank emellett közel 1000 alkalmazottat bocsátott el a First Republic Banktól, a Federal Deposit Insurance Corp-tól megvásárolt, csődbe ment hitelezőtől. Az elbocsátások ellenére a banknál májusban több mint 13 000 üres álláshely volt.

A Citigroup várhatóan elbocsátja a megfelelőséggel és kockázatkezeléssel foglalkozó támogató személyzetet, mivel átfogó átszervezési folyamatba kezd. Erről az információról a Reuters számolt be múlt pénteken az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva.

A Goldman Sachs egy újabb elbocsátási körre készül, amely az alulteljesítő alkalmazottakat célozza meg. A Financial Times e hónap elején megjelent jelentése szerint a leépítésekre már október végén sor kerülhet. Az év elején a bank már elbocsátott már mintegy 3200 embert, ami a 2008-as pénzügyi válság óta a legnagyobb létszámcsökkentést jelenti.

A Morgan Stanley a Bloomberg News szerint májusban újabb létszámleépítésre készült, és a második negyedév végéig mintegy 3000 álláshelyet tervez leépíteni a globális munkaerőpiacról.

A Wells Fargo a hatékonyság növelése érdekében valószínűleg tovább csökkenti a munkaerő-állományát is Mike Santomassimo pénzügyi igazgató szeptember 12-i nyilatkozata szerint. A bank 2020 harmadik negyedéve óta csökkenti alkalmazotti létszámát, és már közel 40 ezer munkahelyet szüntetett meg.

Más cégek, például a Charles Schwab a múlt hónapban bejelentette, hogy a költségnyomás miatt létszámcsökkentést tervez. Az UBS Group a jelentések szerint augusztusban elbocsátotta a Credit Suisse New York-i befektetési bankjának alkalmazottait, míg a Lazard, egy New York-i befektetési bank bejelentette, hogy 2023-ban mintegy 10%-os létszámleépítést tervez.

A leépítések hátteréről bővebben itt írtunk:

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
amerikai gazdaság amerikai gdp
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hitelszerződés jelzáloghitel bank bubor kamat