london191217gettystock
Bank

Nyugtatgat a Bank of England alelnöke, pedig komoly veszélyek rejlenek a brit bankrendszerben a szabályozó hatóság szerint

Portfolio
Bár a számok azt mutatják, nem emelkedett jelentősen az értékvesztések száma a brit bankszektorban, ez a folyamat leginkább a növekvő inflációnak és a kamatemelések miatt van Sam Woods, a Bank of England alelnöke szerint – írja a CNBC.

A világ nagy részéhez hasonlóan az Egyesült Királyságban is elszabadult az infláció, amelyet a jegybank kamatemeléssel próbál meg orvosolni. Ennek érdekében a 2021. decemberi, 0,1%-os értékről mostanra 15 éves csúcsra, 5,25%-ra emelte a kamatlábat, és a piac még egy 25 bázispontos emelést vár ezen a héten.

A brit gazdaság a negatív körülmények hatására meglehetősen rugalmasnak bizonyult, de Sam Woods elmondta, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik az esetleges feszültségeket.

Eddig a dolgok kicsit jobban alakultak, mint ahogy vártuk, a támogatások eddig megvédték a bankrendszert a hitelezési veszteségektől

- jelentette ki Woods, majd hozzátette, hogy bár az értékvesztések növekedését tapasztalhatjuk jelenleg a brit bankszektorban, ez nem olyan dolog, amiért az embereknek aggódniuk kellene. A Prudenciális Szabályozási Hatóság (PRA) becslése szerint a jelzáloghitelek alig több mint 1%-a késedelmes, Woods elmondása szerint ez a szám 2018-ban is hasonlóan alakult, a pénzügyi válság idején pedig 3,7% volt. Éppen ezért az ugrás csupán az alacsony bázis, és nem pedig a rossz értékek miatt van.

A PRA ugyanakkor lát egy másik kockázatot a brit pénzügyi rendszerben: ezek az árnyékbankok. Felidézték, hogy 2021-ben összeomlott az Archegos Capital, amely több mint 10 milliárd dolláros csapást mért a globális bankrendszerre, 2022 szeptemberében pedig a Bank of Englandnak kellett közbelépnie, hogy megakadályozza több brit nyugdíjalap összeomlását.

Az árnyékbankolás kifejezés a gazdaság azon szektorára utal, amely a hivatalos csatornákat lényegében megkerülve, azaz nem banki intézményként nyújtanak hiteleket, így nem érvényesek rájuk banki szabályozások. Ez egyrészt előnyt is jelenthet, hiszen így a piacon kívül rekedt szereplők is kölcsönhöz juthatnak, a szabályozás hiánya miatt azonban veszélyes is lehet az ilyesfajta tevékenység.

Címlapkép forrása: Getty Images

windisch László
home depot
daniela-santanche-matteo-salvini
orosz-ukran-haboru-terkep-ukrajna-ellentamadas-frontvonal
idojaras-eso-esernyo-figyelmeztetes-narancs-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-lesz-milyen-idojaras-varhato-idojaras
kina-europai-unio-eu-zaszlo

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bankkartya_hitelkartya_bank_card