Előfizetői tartalom

Harapófogóba szorította a kormány a bankokat, két lépésben múlhat ki a lakossági kamatstop

Érdekes játékba fogott a kormány az utóbbi napokban a magyar bankok két nagy állami terhével: a különadóval és a kamatstoppal. Miközben felvillantotta egy harmadik banki különadó ultimátumszerű feltételhez kötött lehetséges bevezetését (egyszerre próbálva stimulálni az állampapír-, illetve a hitelpiacot), a lakossági hitelek kamatstopjának a várható kivezetését szép csendben tovább halasztotta, és két lépcsőssé tervezte át. Kormánydöntés még sem a különadóról, sem a kamatstopról nincs, de azért érdemes kontextusba helyezni mindkettőt.

2021-től 2023-ig összesen 856 milliárd forintjába kerülnek a bankszektornak a magyar állami különterhek, három év alatt ugyanis „hagyományos” bankadóként 217 milliárd forintot, extraprofitadóként 421 milliárd forintot, kamatstop ráfordításként pedig 218 milliárd forint „módosítási veszteséget” számoltak el az MNB felügyeleti statisztikáinak ráfordítás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés