Előfizetői tartalom

Kongatják a vészharangot a kötvénypiacon: tényleg veszélyben vannak a bankok?

Nőnek a kockázatok a globális, főként az amerikai bankszektorban: már hetek óta emelkedik az amerikai államkötvények hozama, ami a pénzintézetek által tartott kötvények nagy mértékű leértékelődéséhez vezet. Bár ezt a veszteséget a bankok jelentős részben nem realizálják, egy esetleges betétkivonási hullám esetén - ez lehet bizalomvesztés vagy egyszerűen magasabb hozammal kecsegtető befektetések elszívó hatása miatt - a hitelintézetek kénytelenek lehetnek eladni az értékpapírjaikat, és ez egy kisebb tőkével rendelkező intézmény esetében akár végzetes is lehet. Mindez felvillantja egy újabb amerikai bankválság rémét is.

Jelentős mértékben emelkednek az amerikai hosszú lejáratú államkötvények hozamai: a 10 évesé például mára 4,8% fölé került, azaz vészesen közelít az 5%-os lélektani szinthez. A trend különösen rosszul érintheti azokat a bankokat, amelyek valamilyen okból kifolyólag likviditási problémákkal szembesülnek, hiszen a kötvények hozamának emelkedése együtt jár árfolyamuk...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés