stop
Bank

Bejelentést tett az MNB, látótávolságba került a kamatstop kivezetése

Portfolio
Februárban lehet először 10 százalék alatt az alapkamat – jelentette ki ma Virág Barnabás, az MNB alelnöke. Nem vehetjük ezt biztosra, de ha tényleg így lesz, akkor a kormány eddigi jelzései alapján 2024 februárjában kerülhet sor a változó kamatozású kkv-hitelek kamatstopjának a kivezetésére és a legfeljebb 5 éves kamatperiódusú lakossági jelzáloghitelek kamatstopjának a felülvizsgálatára.

Az infláció csökkenésének és az MNB monetáris lazításának köszönhetően utoljára 2022 júliusában látott szintre csökkent mára a budapesti bankközi kamatláb, a BUBOR. A jelenlegi 10,51 – 11,11 százalékos értékek a 12,25 százalékos alapkamathoz hasonlóan már közel vannak ahhoz a szinthez, amelynél a kormány már döntést hozhat a kamatstop sorsáról.

Legutóbb a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a Magyar Bankszövetséggel történt egyeztetését követően, október 26-án közölte, hogy

a vállalkozásokat érintő kamatstop kivezetésére és a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére akkor nyílik lehetőség, amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken.

Februárban lehet először 10 százalék alatt az alapkamat – jelentette ki ma Virág Barnabás, az MNB alelnöke, szavai alapján tehát ekkor várható, hogy a kormány megteszi az első lépéseket a kamatstop felszámolására.

A lakossági kamatstop felülvizsgálatáról Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Portfoliónak adott szeptemberi interjújában óvatosan fogalmazott. Szavaiból az derült ki, hogy a lakossági kamatstopot két lépcsőben vezetné ki a kormány, és az erről szóló döntés során figyelembe vennék a fogyasztás alakulását is:

A kis- és középvállalati körben a jövő év elején lehet számítani a kamatstop kivezetésére. A lakosság esetében itt is a fogyasztás helyreállása alapján fogunk dönteni. Legalább két lépésben tudjuk megszüntetni a lakossági kamatstopot, az első lépés indokoltságát akkor fogjuk vizsgálni, amikor a kkv-k esetében lépünk, tehát várhatóan januárban. De ha a háztartási fogyasztás gyenge, akkor már az első lépés is későbbre tolódhat. A részletszabályok még nincsenek meg, mérlegelni kell, hogyan lehet majd kellően árnyalt, de még érthető kivezetési rendszert megalkotni.

kamatstop2

Címlapkép forrása: Getty Images

Keddig még maradhat a semmittevés a forint piacán
Property Awards, kép forrása: Stiller Ákos/Portfolio
pfizer vakcina gyógyszergyártó
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
wells fargo