ekb felhő ekb épület
Bank

EKB: hatalmas pénzeket buknak bankok az informatikai beszállítóikon

Portfolio
Az eurózóna bankjai százmillió eurós nagyságrendű összeget buktak tavaly az őket cserbenhagyó technológiai beszállítóik miatt - közölte szerdán az Európai Központi Bank, amely arra figyelmeztetett, hogy általánosságban is nagy hiányosságok vannak a banki kiberkockázatok kezelésében.

Az EKB felmérést végzett az általa felügyelt bankok körében, 2020 óta 22 ellenőrzést végzett, hogy tesztelje, mennyire felkészültek a bankok a kockázatok kezelésére, beleértve a hackertámadásokat, az elöregedett rendszereket és az ígéreteiket nem teljesítő beszállítóikat is.

Különösen ez utóbbi terület került a bankoknak sokba, 2022-ben 148 millió euróba, ami 360%-os növekedést jelent az előző évhez képest, a "kiszervezett szolgáltatások elérhetetlensége vagy rossz minősége" miatt.

Ezek a veszteségek kisszámú, nagy volumenű eseményhez kapcsolódtak, és még inkább rávilágítanak a szolgáltatókra való támaszkodásból eredő kockázatok megfelelő kezelésének szükségességére - írta hírlevelében a felügyelet.

Bár az EKB figyelmeztetett, hogy ezek a veszteségek "néhány jelentős intézményen belül koncentrálódtak, és ezért nem jeleznek ágazati tendenciát", azt is megállapította, hogy a bankok "outsourcing megállapodásai gyakran nem kezelték megfelelően az informatikai biztonsági követelményeket".

A bankok felhőalapú költései 2022-ben 56%-kal megugrottak, és az informatikára költött összes pénz 3,1%-át tették ki

- közölte a jegybank.

Az EKB tágabb értelemben is alapvető hiányosságokat talált, amelyek "a vártnál súlyosabbak és szélesebb körben elterjedtek" a kiberbiztonság kezelésében. Számos bank még az összes potenciális kockázatot sem azonosította, vagy nem rendelkezett megfelelő rendszerekkel az incidensek észlelésére és az azokra való reagálásra.

A központi bank elvárja, hogy a közvetlen felügyelete alá tartozó valamennyi bank tegyen azonnali és konkrét lépéseket annak érdekében, hogy informatikai és kiberbiztonsági kockázatkezelésük megfeleljen a felügyeleti elvárásoknak - közölte az EKB. Hozzátette, hogy az ellenőrzések célkeresztjébe került bankok már konkrét ajánlásokat kaptak a felügyelettől.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

prima primissima 2023
bika
Megvan, mikor kapják meg a kormány ajándékát a nyugdíjasok
Reuters-forrásmegjelelölés-ukran-katona-gyakorlat-orosz-ukran-haboru2
X twitter Elon Musk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1820315453 (1)