Kisgergely Kornél
Bank

Háromezer magyar cég jelentkezett be az EXIM ezermilliárdos hitelprogramjára

Portfolio
Összesen 3012 hitelkérelem érkezett be 1480 milliárd forint összegben a február 1-jén elindult Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében az EXIM-hez. November 8-áig ebből 860 milliárd forintra szerződtek a vállalkozások, és 654 milliárd forintot folyósítottak nekik – közölte az EXIM.

A hazai bankrendszer által márciustól szeptemberig nyújtott új hitelszerződések közül 32,8 százalék, azaz lényegében

minden harmadik ügylet a Baross Gábor Hitelprogramhoz volt köthető.

A forintban denominált új hitelszerződések esetében ez az arány még ennél is magasabb, közel 40 százalék volt. A legnagyobb érdeklődés a forgóeszközhitel iránt mutatkozott, 691 milliárd forint összegben nyújtottak be erre a termékre forrásigénylést a vállalatok. Ezt 510 milliárd forinttal a beruházási célú (beleértve a lízinget), majd 279 milliárd forinttal az ingatlancélú hitelkérelem követte.

Az eddig leszerződött 860 milliárd forint mintegy 76 százaléka már folyósítva lett összesen 654 milliárd forint összegben. A beérkezett hitelkérelmek 99 százalékát az EXIM refinanszírozó partnerein keresztül regisztrálták.

A rekordméretű hitelprogram azzal a céllal indult útjára, hogy a magyar vállalkozások a kedvezőtlen gazdasági helyzetben a magas kamatok mellett kedvezményes finanszírozáshoz juthassanak. A program szükségességét mutatja, hogy rövid időn belül hatalmas érdeklődést váltott ki, így az eredeti keretösszeget 1000 milliárd forintra emelte a kormány.

A hitelprogram keretein belül beruházási-, forgóeszköz- és zöld hitel igényelhető. A hitelkonstrukciók a futamidő végéig rendkívül kedvező, fix kamat mellett érhetők el, amely forint hitel esetén jellemzően legfeljebb 6%-ot, euró hitel esetében pedig legfeljebb 3,5%-ot jelent. A programról részletesen itt írtunk:

Az EXIM Magyarország

a lemorzsolódó ügyleteinek pótlása érdekében szeptemberben újranyitotta a kérelmek befogadását a refinanszírozási partnerei számára.

Ezt követően rövid idő alatt 613 darab kérelem érkezett be a kereskedelmi banki partnereken keresztül összesen 112 milliárd forint összegben.

Az ügyfelek 67 százaléka a kkv-szektorból került ki, a szerződött hitelállomány alapján a források 49 százalékát használhatják fel a hazai kis- és középvállalkozások. A három legnagyobb hitelösszegű forrást elnyerő iparágak november elejéig a feldolgozóipar, a kereskedelem és az építőipar voltak. A hitelösszeget nézve a zöld beruházási hitelek 51 százaléka a következő négy ágazatba áramlik: villamosenergia-termelés; keményítő, keményítőtermék gyártása; könnyűfém csomagolóeszköz gyártása; villamos motor, áramfejlesztő gyártása.

Az érdeklődés mértéke túlszárnyalta az EXIM elképzeléseit. A hitelprogram indulása óta a magyarországi, legalább 250 munkavállalót foglalkoztató cégek 15 százaléka részesült a Baross Gábor Hitelprogram kedvezményes forrásaiban – nyilatkozta Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója (címlapképünkön).

Kisgergely Kornél
EXIM Magyarország, vezérigazgató
2006-ban végzett a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügy Karán. 2013-ban elvégezte a CFA (Chartered Financial Analyst) programot. Karrierjét a MOL kockázatkezelési területén kezdte, majd 4 éven keresztül
Tovább
2006-ban végzett a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügy Karán. 2013-ban elvégezte a CFA (Chartered Financial Analyst) programot. Karrierjét a MOL kockázatkezelési területén kezdte, majd 4 éven keresztül Tovább

Címlapkép forrása: Portfolio

Keddig még maradhat a semmittevés a forint piacán
Property Awards, kép forrása: Stiller Ákos/Portfolio
pfizer vakcina gyógyszergyártó
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
wells fargo