csalás átverés email számítógép hacker kiber
Bank

Az online csalások ellen kötött együttműködési megállapodást az ORFK és az OTP

MTI
Az online csalások megelőzése és felderítése érdekében együttműködési megállapodást kötött az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és az OTP Bank - tájékoztatta a rendőrség pénteken az MTI-t.

A felek azt vállalták, hogy még szorosabban együttműködnek a bűnmegelőzés, a képzések területén és az elkövetési módszerek elemzésében - közölte a rendőrség. Hozzátették: a gyors információáramlás és az azonnali reagálás érdekében 24 órás ügyeleti rendszert alakítanak ki a két szervezet között.

Kiemelték, hogy a kiberbűnözők elleni hatékony és eredményes fellépés mind a rendőrség, mind a pénzintézetek számára fontos. A megállapodást az ORFK részéről Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes, az OTP Bank részéről pedig Bucsek Gábor bankbiztonsági ügyvezető igazgató írta alá - jegyezte meg a rendőrség.

Az eseményen a rendőrség beszámolt az online bűncselekmények tendenciáiról, az elmúlt időszak rendőrségi eredményeiről. Mint írták, a rendőri eljárásban regisztrált csalások kategóriájában az elmúlt időszakban az online térben elkövetett jogsértések száma emelkedett a legnagyobb mértékben. A 2021-es évhez képest 2022-ben megduplázódott az esetek száma, míg a 2019-es adatokhoz képest 132 százalékos az emelkedés.

Ugyancsak jelentősen nőtt az előző évhez képest az egyéb, kibertérben történt bűncselekmények és az ehhez kapcsolódó pénzmosási esetek száma is - írta a rendőrség. Közölték azt is, hogy az online csalások elkövetői az év első tíz hónapjában mintegy kilenc milliárd forint kárt okoztak.

Bucsek Gábor arról beszélt, hogy az elemzések szerint az online csalások elkövetési metodikája nagymértékben hasonlít az úgynevezett unokázós csalásokhoz, az elkövetők a sértettek érzelmeire hatnak. Mint mondta a bűncselekmények robbanásszerű növekedése és a kiberbűnözők által okozott tetemes kárérték is indokolta, hogy a rendőrség és a bank kiemelten foglalkozzon a megelőzéssel.

Az októberben indult Mátrix Projektben háromszáz szakember dolgozik az ilyen típusú jogsértések visszaszorítása érdekében, és másfél hónap alatt jelentős eredményeket értek el - tette hozzá.

Címlapkép forrása: Getty Images

német tanulás diák
kína gazdaság város
gázai övezet izraeli-palesztin konfliktus háború
dunaferr dunaújváros vasmű liberty
Keddig még maradhat a semmittevés a forint piacán
dunahid
bét
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
wells fargo