Negyvenezer UBS-ügyfél adatait adják ki a franciáknak
Bank

Ráharaptak a befektetők a banki kötvényre, amin tavasszal még óriásit buktak

Portfolio
A befektetők továbbra is erős keresletet mutatnak a pénzintézet bajba kerülése esetén tőkévé átváltozó és leírható AT1 kötvények iránt, annak ellenére, hogy a Credit Suisse hasonló kötvényein az év elején nagyot buktak - jelentette a Financial Times.

A kötvénybefektetők kielégíthetetlen étvágyat mutatnak a banki tőkeinstrumentumok egy bizonyos típusa, az AT1-ek, azaz az első csoportba tartozó kiegészítő kötvények iránt. Ez a tendencia meglepő, figyelembe véve a svájci bankóriás, a Credit Suisse nyolc hónappal ezelőtti drámai csődjét, amely 17 milliárd dollár értékű AT1 kötvényének teljes megsemmisüléséhez vezetett. Az eset az akkori előrejelzések szerint az AT1-piac végét jelentette, amelyet korábban a befektetők viszonylag alacsony kockázatú, a bankok számára extra tőkét biztosító résnek tekintettek.

A svájci hatóságok azon döntése, hogy megkönnyítik a Credit Suisse 3,2 milliárd dolláros kényszereladását a fő versenytárs UBS-nek, az AT1-ekbe vetett hitet szinte lenullázta. Ez nemcsak a kötvények sokkoló elvesztése miatt volt így, hanem azért is, mert ellentmondott a szokásos sorrendnek, amely szerint a részvénybefektetőket büntetik először. A svájci hatóságok ellen jogi eljárások kezdődtek, és akkoriban az egyik finanszírozó azt nyilatkozta, hogy "egyetlen befektető sem fog többé megbízni egy AT1-kibocsátásban."

Úgy tűnik azonban, hogy a "Soha" relatív fogalom a bankszektorban. Néhány napja meglepő fordulatot hozott, hogy a UBS jelentős, 3,5 milliárd dollár értékű AT1-es kötvényt bocsátott ki.

Ezek a kötvények csak részben hasonlítanak a Credit Suisse kötvényeihez, a részvényesek jóváhagyását követően módosulnak. A UBS azt állítja, hogy ahelyett, hogy egy válság során teljesen elvesztenék a befektetők a pénzüket, saját tőkévé alakulnának át, így a svájci AT1-ek a nemzetközi szabványokhoz igazodnának, és nem a Credit Suisse esetében alkalmazott sorrend lenne a mérvadó.

Az UBS által kibocsátott kötvények iránt rendkívüli kereslet mutatkozott, az ajánlatok összege elérte a 36 milliárd dollárt, ami a végleges kibocsátás tízszerese. A befektetők nagyon ráharaptak a kötvények 9,25%-os kamatszelvényére. Időközben a brit Barclays is úgy döntött, AT1 kötvényeket hoz forgalomba.

A befektetők a Credit Suisse ügyét, úgy látszik, egyedinek tartják, az AT1-ek jogi feltételei és azok svájci alkalmazása eltért akkor a többi régióétól. Az azonban továbbra is kérdéses, hogy az AT1-ek betöltik-e a tervezett szabályozási céljukat. Az AT1-eket eredetileg a jelentős veszteségeket elszenvedett bankok feltőkésítésére tervezték. A Svájci Nemzeti Bank a Credit Suisse incidenst követő éves pénzügyi stabilitási jelentésében kijelentette, hogy az AT1-ek "nem voltak hatékonyak". A szabályozó hatóságok máshol is elismerték, hogy az AT1-ek nem biztos, hogy alkalmasak a tervezett célra.

Az AT1-ek jövője a globális szabályozó hatóságok Bázeli Bizottságától függhet. Tavaly arra a következtetésre jutott a testülhet, hogy "az AT1-eszközök veszteségelnyelő képességével kapcsolatban jelenleg nem lehet megalapozott empirikus következtetéseket levonni". Ha a bizottság az idei események alapján az AT1-ek mint hosszú távon életképes tőkeinstrumentumok ellen dönt, akkor lehet, hogy nem lesz szükség egy újabb, a Credit Suisse-éhoz hasonló eseményre ahhoz, hogy a ma még erős piaci lelkesedést lelohassza.

Címlapkép forrása: Shutterstock

jenei zoltán okfő
foldgaz gazcsap
euro-penz-loszer
London Stock Exchange
tőzsde
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
stoptábla