monte dei paschi getty stock
Bank

Részben privatizálják a világ legöregebb bankját

Portfolio
Olaszország 20%-ot elad a Monte dei Paschi di Sienaban lévő részesedéséből egy privatizációs terv részeként - írta meg a Bloomberg. A világ legrégebbi bankjában 2017-ben szerzett részesedést az olasz állam, amikor 5,4 milliárd eurós mentőcsomaggal kellett kimenteni a pénzintézetet.

Az olasz pénzügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy Olaszország mintegy 252 millió részvény értékesítését kezdeményezte egy könyvépítés keretében. Ez a lépés azt követően történt, hogy Giorgia Meloni miniszterelnök a múlt hónapban tanácsadók bevonásával megkezdte a Monte Paschi értékesítésének folyamatát. Akkor azt mondták: eladják a Monte Dei Paschit, ha eljön az ideje. Most úgy néz ki, eljött.

A cél a bankban lévő állami részesedés optimalizálása. A kincstár közölte, hogy ez az eladás egy vagy több szakaszban történhet, nyilvános ajánlat vagy rendkívüli műveletek, vagy e kettő kombinációja révén.

A sienai székhelyű Paschi irányító részesedésének eladása régóta kihívást jelentett Olaszország számára. Két évvel ezelőtt az előző kormányzat megkísérelte, hogy a Paschit egyesítse az UniCredittel, ami sikertelen volt. Luigi Lovaglio vezérigazgató vezetése alatt azonban, aki az évekig tartó szerkezetátalakítást követő fordulatot vezette, a Paschi vonzóbbá vált a potenciális befektetők számára.

A Monte Paschit 1472-ben alapították, és számos kihívást jelentő évet élt át, miközben megpróbálta újjáéleszteni tevékenységét. A bank először 2009-ben szorult mentőcsomagra a rossz hitelek és a rosszul sikerült származékos ügyletek miatt. Az MPS-t 2017-ben 5,4 milliárd eurós mentőcsomaggal mentette ki az olasz állam, de Olaszország kötelezettséget vállalt arra, hogy végül eladja 64 százalékos részesedését a bankban.

Címlapkép forrása: Getty Images

budapest-kelebia
tőzsde
zelenszkij-orban
gyemant-oroszorszag-ekszer-szankcio
nav nemzeti ado- es vamhivatal
grönland
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó