Előfizetői tartalom

Kiütötték a lakáshiteleket, 1900 milliárd tűnt el a magyarok bankszámláiról

Alacsony szinten maradt a hitelpiac aktivitása októberben mind a lakossági, mind a vállalati oldalon. Az önkéntes banki THM-plafon bevezetésének és a családtámogatásokkal kapcsolatos változásoknak a pozitív hatása inkább a következő hónapokban érvényesülhet, de akkor is csak mérsékelten. Miközben a hitelállományok éves összevetésben stagnálnak, a háztartási betétállomány esetében 14%-os (több mint 1900 milliárd forintos) csökkenés következett be a tavaly februári csúcs óta, főleg a megtakarítások átrendeződése miatt. Közzétette az MNB a magyar bankszektor októberi hitelpiaci és betéti statisztikáit, ezekből szemezgettünk.

A lakossági hitelpiacon az elmúlt hat hónapban alig mozdulnak az új kihelyezések, csak a tavalyi alacsonyabb bázisnak köszönhető, hogy a 149 milliárd forintnyi új hitelfelvétel 9,5%-os emelkedést jelent a 2022. októberihez képest. A lakáshitel-kihelyezések októberben 14%-kal, az év első tíz hónapjában 57%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól. Ezeket kivéve év/év alapon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés