Előfizetői tartalom

Minden várakozást felülmúltak a bankok, a 2008 előtti hőskort idézi a nyereségük

Portfolio
Minden várakozást felülmúl a bankok profitabilitása, átlagosan 16-17 százalék Közép- és Délkelet-Európa (CE/SEE) bankpiacainak a tőkearányos megtérülése. Ez már a 2008-as pénzügyi válságot megelőző szinthez közelít – állapították meg a régiós bankszektorról szóló friss elemzésükben a Raiffeisen Research elemzői. A régiós és a magyar bankok példája is azt mutatja, hogy ez a magas jövedelmezőség azonban átmeneti és törékeny.

Közzétette a Raiffeisen Research a közép- és kelet-európai bankszektorról szóló 2023-as jelentését, melynek a „ Monetáris és gazdasági ciklusok, valamint a geopolitika átvészelése” alcímet adta. A Raiffeisen Bank International közleménye szerint az alábbi fő megállapításokat tette a Günter Deuber vezető közgazdász által vezetett elemzői csapat:

  • 10% felett van Közép- és Délkelet-Európa (CE/SEE) bankpiacainak saját tőke arányos megtérülése (ROE), átlagosan 16-17% ez az érték.
  • A közép- és kelet-közép-európai bankszektor jövedelmezősége majdnem olyan magas, mint a globális pénzügyi válság előtt.
  • 19-20 milliárd eurós nyereségpotenciállal rendelkezik a közép- és kelet-európai bankpiac, az összesített eszközállomány 2024-re eléri a 2000 milliárd eurót.
  • 2023-ban tovább zajlik a nyugat- és közép-európai bankok üzleti tevékenységének további áthelyezése a közép- és kelet-közép-európai régióba, a nemzetközi kitettségek jóval több mint 90%-a itt található,
  • a vezető osztrák bankok 33% körüli üzleti részesedéssel rendelkeznek a régióban a nagy nyugati bankok közül, megelőzve a 27%-os olasz bankokat.
  • részletesen is foglalkozik Ukrajnával a tanulmány, a bankszektor a helyi gazdaság rugalmasságának sarokköve.

A 2023-as jelentésben az elemzőknek be kellett ismerniük:

A közép- és kelet-európai bankszektor jelenlegi jövedelmezőségi helyzete minden várakozásunkat felülmúlta.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés