Elérkezett a fordulat a bankoknál? - Izgatottan várja a piac az európai gyorsjelentéseket
Bank

Elérkezett a fordulat a bankoknál? - Izgatottan várja a piac az európai gyorsjelentéseket

Portfolio
Milyen gyorsan múlik el a kamatlábak emelkedéséből fakadó lendület, és mennyire vetik vissza a bankok teljesítményét a gyenge gazdasági kilátások? – erre a két nagy kérdésre várják a választ a befektetők a következő napokban az európai nagybankok meginduló gyorsjelentéseitől.

A Reuters összefoglalója szerint kedden a spanyol BBVA, szerdán a szintén spanyol Santander, csütörtökön a német Deutsche Bank és a francia BNP Paribas, jövő hétfőn az UniCredit számol be a negyedik negyedéves teljesítményéről.

Viszonylag kedvező most a bankok piaci megítélése: a Stoxx Europe 600 banki részvényindex januárban öt és féléves csúcsára emelkedett, ami elsősorban a magasabb kamatszintnek köszönhető eredményjavulásnak, a rekordszintű részvényesi kifizetéseknek (osztalék és részvény-visszavásárlások) és a rossz hitelekre képzett céltartalékok alacsony szintjének köszönhető.

Amiatt viszont már elkezdett aggódni a piac, az az, hogy a nettó kamatbevételek emelkedése lelassul, és/vagy elkezdődik a lassú apadás. A spanyol Bankinter múlt héten megjelent számaiban például a nettó kamatbevételek kis mértékben elmaradtak a piac által várttól, és ez rögtön 6%-os árfolyamcsökkenést okozott a bankrészvények piacán.

Az UniCredittől a piaci konszenzus szerint 2024-re már 4%-os NII-csökkenés várható - közölték a Jefferies elemzői, akik mindazonáltal arra számítanak, hogy a bank felülmúlja a piaci várakozásokat. Az olasz csoportnak emellett 10 milliárd eurónyi többlettőkéje van, amiről el kell döntenie, mit kezd vele.

A Deutsche Banknál az elemzők a negyedik negyedévre 700 millió euró körüli nyereséget várnak, ami a 2022-es 1,8 milliárd euróhoz képest komoly csökkenést jelent, viszont ez még mindig a 14. egymást követő negyedéves nyereséget jelentené hosszú évek veszteséges időszaka után.

A JP Morgan elemzői arra figyelmeztetnek, hogy az alacsonyabb kamatlábak "leminősítési ciklushoz" vezetnek az egész szektorban. A társaság várakozásai szerint az európai bankok 2023-ra becsült 22%-os nettó kamatbevétel (NII) ugrás után idén korlátozott kamatjövedelem-növekedést és nulla nyereségnövekedést fognak felmutatni.

Nem mindenki szerint sötétül a piaci összekép: az átlagos európai bankközi hitelkamatláb 2024-ben magasabb lesz, mint 2023-ban, és a kamatbevételek csak "egy kicsit csökkennek" – nyilatkozta például Sebastiano Pirro, az Algebris Investments befektetési igazgatója. "Ma a bankok több pénzt keresnek, mint amennyit ki tudnak osztani, és a tőkemegfelelési mutatók emelkednek" - tette hozzá.

Címlapkép forrása: Shutterstock

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.