Az évszázad lopását hajtotta végre, 10 évet kapott a bankár
Bank

Az évszázad lopását hajtotta végre, 10 évet kapott a bankár

Portfolio
Viorel Birca moldovai bankárt 10 évre ítélték az 1 milliárd dolláros csalási ügyben játszott szerepe miatt - jelentette a Reuters.

A moldovai korrupció elleni küzdelem jelentős fejleménye, hogy a bíróság egy évtizedes börtönbüntetésre ítélte Viorel Birca bankárt. Az ítélet a volt szovjet országot megrázó hírhedt botrány részeként született, amelyet gyakran az "évszázad csalásaként" emlegetnek.

A botrány során elképesztő összegű 1 milliárd dollárt - ami akkoriban Moldova GDP-jének 12%-ának felelt meg - csaltak ki a bankrendszerből és vittek ki az országból.

A korrupcióellenes ügyészség nyilvánosságra hozta, hogy Bircát csalásban való részvétele és „bűnözői csoport érdekében való tevékenykedés" miatt vádolják. Ezek a vádak a 2014 és 2015 között történt eseményekre vonatkoznak. A jelentések szerint Birca a Banca de Economii igazgatótanácsának elnökeként eljárva több nemzetközi átutalást is megszervezett, összesen 100 millió dollár értékben. E súlyos vádak ellenére Birca ártatlannak vallotta magát. A büntetőeljárás mellett polgári peres eljárás is indult ellene.

A mostani ítélet Ilan Shor iparmágnás tavalyi elítélését követi, akit távollétében 15 év börtönbüntetésre ítéltek ugyanebben a csalási ügyben játszott szerepe miatt. Shor, aki jelenleg Izraelben tartózkodik, aktívan szervezett ellenzéki gyűléseket Maia Sandu elnök Európa-barát kormánya ellen. Politikai tevékenységére válaszul a moldovai alkotmánybíróság betiltotta a róla elnevezett politikai pártot.

Egy másik kulcsfigura, aki érintett ebben a hatalmas pénzügyi botrányban, Vlad Plahotniuc, aki egykor számos szektorban kiterjedt hatalommal rendelkezett. Plahotniuc 2019-ben elmenekült Moldovából, és feltételezhetően Észak-Cipruson tartózkodik; továbbra is szabadlábon van.

A hatalmas pénzügyi bűncselekmény következményei továbbra is visszhangoznak a moldovai politikában és igazságszolgáltatási rendszerben. Több mint harminc, ezzel a csalással kapcsolatos ügy van folyamatban a bíróságok előtt. A múlt hónapban a moldovai parlament leváltotta Octavian Armasu jegybankelnököt, mivel nem hozott megfelelő intézkedéseket az elveszett pénzeszközök visszaszerzésére.

Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.