Előfizetői tartalom

Mi ez a nagy felhajtás a kamatok körül? Tényleg baj van a BUBOR-ral?

Horváth István, közgazdász, bankszakember
Szinte azonnal kisebb piaci felfordulást okozott a Nemzetgazdasági Minisztérium ötlete, miszerint érdemes lenne a változó kamatozású forint hiteleket a BUBOR referenciakamat helyett a diszkont kincstárjegyek hozamához kötni. Utóbbiak hozamszintje jelentősen alacsonyabb (6.86% és 6.72%), mint a 10.75% és 8.51% közötti BUBOR referenciakamatok. Piaci vélekedések szerint részben erre a hírre gyengült a forint közel egy ill. az OTP részvénye pedig több mint két százalékot 2024. január 24-én. A felvetéssel kapcsolatos vélemények és ellenvélemények azóta futószalagon érkeznek, jellemzően a véleményformálók adott helyzetéhez igazodva. Az aktuális pozícióktól függetlenül azt gondolom, hogy a referenciakamatokkal kapcsolatos viták magja mélyebben van, leginkább a referenciakamat-jegyzések sajátosságaiban keresendő. Ennek keretében talán érdemes inkább megvizsgálni a jegyzett referenciakamatokkal kapcsolatos problémákat, pozitívumokat és ezek fényében vetnék fel a jegyzések tartalmi, érdemi jobbítására javaslatokat.

Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés