Kiderült, mennyi pénzt kaptak vissza a NAV-tól a nyugdíjas éveikre takarékoskodó magyarok
Bank

Kiderült, mennyi pénzt kaptak vissza a NAV-tól a nyugdíjas éveikre takarékoskodó magyarok

Portfolio
Tavaly közel 1 millió magánszemély részesült a nyugdíjcélú megtakarítása után adójóváírásban, több mint 54 milliárd forint összegben – tudta meg a NAV-tól a Grantis. A pénztáraknál 716 ezer adófizető 32,6 milliárd, a biztosítóknál 365 ezer adófizető 19,2 milliárd, a NYESZ-en megtakarítók közül 31 ezer fő 2,2 milliárd forintot igényelt visza 2022-es befizetései után.
A Grantis szakértői is előadnak a Portfolio közelgő Biztosítás 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a rendezvényről!

Megérkeznek februárban a szolgáltatóktól a nyugdíj-megtakarítások után járó igazolások, ezek alapján ellenőrizhető lesz a személyi jövedelemadó visszatérítés – hívták fel a figyelmet a közvetítőcég szakértői. Az adójóváírás érvényesítésének folyamata márciusban indulhat el, amikor az szja-bevallás tervezetei is megérkeznek. A NAV tájékoztatása szerint ezek legkésőbb március 15-ig elérhetők lesznek az Ügyfélkapun, vagy papír formában postázva is lehet kérni a bevallásokat.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok évi maximum 150 ezer forintot (ebbe az egészség-, és önsegélyező pénztári befizetések is beleszámítanak), a nyugdíjbiztosítással rendelkezők legfeljebb 130 ezer forintot, a nyugdíj előtakarékossági számlán takarékoskodók pedig maximum 100 ezer forintot igényelhetnek vissza. Azok, akik több megtakarítási format is kombinálnak, évi 280 ezer forintos adójóváírást is kaphatnak.

A takarékoskodók bevallásukban 2023-ban az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseik után kívánták érvényesíteni a legtöbb kedvezményt, 716 ezer adófizető összesen 32,6 milliárd forintot. Az ezüstérmet a nyugdíjbiztosítások vitték el 365 ezer fővel és 19,2 milliárd forinttal, míg a nyugdíj előtakarékossági számlán gyűjtögetők száma a többiekéhez képest csekélyebbnek bizonyult, 31 ezer fő igényelt 2,2 milliárd forintot tavaly a 2022-es befizetéseik után.

A bevallások alapján összesen 54 milliárd forint adójóváírásra voltak ténylegesen jogosultak az adófizetők a nyugdíjbiztosítások, az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíj előtakarékossági számlák után, és 988 ezer fő részesült 2023-ban szja-visszatérítésben – válaszolta a Grantis kérdésére a NAV. Az egy főre jutó adójóváírás összege 54 ezer forint volt.

A Grantis szakértői is előadnak a Portfolio közelgő Biztosítás 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a rendezvényről!

Címlapkép forrása: Getty Images

HitelesAndrás

Pénzügyi tudatosság gyermekszemmel

Egy pénzügyi csoportban beszélgetés bontakozott ki, hogy a gyermekeket mikor és milyen mélyen kell bevonni a pénzkezelésbe, illetve mikor kell felhívni a figyelmüket a befektetés fontosságára&

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Annyira súlyos a válsághelyzet Németországban, hogy az már nem is igaz

Pénzügyi modellező/ vezető modellező

Pénzügyi modellező/ vezető modellező

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!