Létezik a bankvezérek egy szupertitkos társasága, ahova csak névre szóló meghívóval lehet bekerülni
Bank

Létezik a bankvezérek egy szupertitkos társasága, ahova csak névre szóló meghívóval lehet bekerülni

Portfolio
73 éve hozták létre az európai bankvezéreknek egy szupertitkos társaságát, amely évente kétszer ül össze, de a csoportnak nincs honlapja, és a tagság, az ülések napirendjei és jegyzőkönyvei nem nyilvánosak – írja a Financial Times.

Október végén Európa több mint 40 legbefolyásosabb bankárja a Zürich fölött fekvő Dolder Grand hotelben gyűlt össze, hogy három napon át megvitassák az iparág helyzetét. A megbeszéléseket, amelyeket nem hoztak nyilvánosságra, egy rendkívül befolyásos szervezet szervezte, amelynek létezéséről a néhány tagon kívül alig tud valaki.

Az Institut International d'Etudes Bancaires (IIEB) az európai pénzvilág legexkluzívabb és legtitkosabb kapcsolatépítő klubja, ahol a bankvezérek az elnököktől és miniszterelnököktől kezdve a királyi családokon át a központi bankárokig mindenféle vendéggel összejárnak.

Ez nem olyan, mint Davos, ahol bárki megveheti a belépőt. Ez tényleg exkluzív.

- mondta a Financial Timesnak egy régi tag.

Bár az IIEB-t azért hozták létre, hogy a geopolitikai feszültségek és a pénzügyi stabilitást Európa-szerte fenyegető kihívások idején szorosabbra fűzze a bankok közötti kapcsolatokat, a titokzatos, pazar társasági összejöveteleknek nem sok közük van az átláthatósághoz.  

Az IIEB 73 éve évente kétszer hozza össze Európa legnagyobb bankjainak vezetőit a kontinens luxusszállodáiban és királyi palotáiban, hogy megvitassák az olyan kényes témákat, mint a felvásárlási ügyletek és a globális politika.

A csoportnak nincs honlapja, és a tagság, az ülések napirendjei és jegyzőkönyvei nem nyilvánosak. A tagok nem osztják meg a megbeszélések részleteit

- mondták többen az FT-nek névtelenségük megőrzése mellett.

Az intézményt 1950-ben alapították Párizsban a kontinens négy hitelezőjének - a Crédit Industriel et Commercial, a svájci Union Bank, a Société Générale de Belgique és az Amsterdamsche Bank - vezetői azzal a céllal, hogy rendszeres, magas szintű megbeszéléseket tartsanak a bankszektor, valamint a gazdaság és a monetáris rendszer fejleményeiről. A szervezet része volt az ebben az időszakban létrehozott, határokon átnyúló intézményeknek, amelyek célja az egymással nemrégiben még háborúban álló országok szervezetei közötti szorosabb kapcsolatok ösztönzése volt.

Az első, 1951 áprilisában Párizsban tartott első ülésen 30 európai bank vezetői ültek össze.

A brit bankok nem vettek részt, mivel a Bank of England kezdetben megakadályozta tagságukat. Az olasz hitelező, az Intesa Sanpaolo archívumában mindössze 18 fénykép található az IIEB első éveinek eseményeiről.

A klub titoktartási törekvése miatt néhány tagot érzékenyen érint, hogy kívülről kartellnek tekintik. Ők ragaszkodnak ahhoz az állásponthoz, hogy a bankok továbbra is kereskedelmi versenytársak.

Az egyik legnagyobb európai banki fúziós és felvásárlási ügyletet 1997-ben, éppen az IIEB egyik ülésén, a brüsszeli Hiltonban pecsételték meg. A Swiss Bank Corporation vezérigazgatója, Marcel Ospel és a Union Bank of Switzerland-nál dolgozó Mathis Cabiallavetta megállapodott a 29,3 milliárd dolláros fúzióról, amely Svájc második és harmadik legnagyobb bankjának összeolvadásából hozta létre az UBS-t.

Azóta Svájcnak mindig három helye van az IIEB-ben az UBS, a Credit Suisse és a Lombard Odier vezérigazgatói számára. A Credit Suisse tavalyi összeomlásával felszabadult egy hely, amelyet a Julius Baer vezérigazgatója foglal majd el az intézet következő ülésén, amelyre májusban Dublinban kerül sor.

Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!